MEB’den resmi “Kutlu Doğum” çağrısı

Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçedeki okullara resmi yazı göndererek, her okuldan üç öğrencinin ilçede düzenlenecek “Kutlu Doğum Haftası” etkinliklerine katılmasını zorunlu tuttu.

soL (HABER MERKEZİ) İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed'in doğum günü olarak kabul edilen günlerde düzenlenen "Kutlu Doğum Haftası" etkinliklerine öğrencilerin katılması için, Tokat ili Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara resmi yazı gönderildi.
"2009 Yılı Kutlu Doğum Haftası" başlıklı 30 Mart tarihli resmi yazıda, "Hz. Peygamberin Hayatı" konulu bilgi yarışmasının 16.04.2009 tarihinde ilçe kapalı spor salonunda yapılacağı belirtilirken, gönderilen yazıda "Her okul üç öğrenci ile mutlaka katılacaktır" ifadesi kullanıldı. Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iletilen yazıda, katılacak öğrenci isimlerinin 3 Nisan tarihine kadar müdürlüklere bildirilmesi ve aynı gün okulların din kültürü dersi öğretmenlerinin de Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde yapılacak toplantıya katılmaları gerektiği talimatları dikkat çekiyor.
Eğitim Sen açıklama yaptıEğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, konuyla ilgili olarak "Laik Eğitimden Bunu mu Anlıyorsunuz?" başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "AKP iktidarıyla birlikte Türkiye'de her alanda dinselleştirme faaliyetleri gözle görünür hale gelmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı bu faaliyetlerde merkezi bir üsse dönüştürülmeye çalışılmıştır" denildi. Kılıç, yaşanan sürecin son yıllarda önemli uzantılarından birini de "Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yaygın-örgün eğitim öğretim kurumlarının da yer alması ve okullarda bu etkinliklerin gerçekleştirilmesinin merkezi olarak teşvik edilmesi" olarak tanımladı ve bunun son örneğinin Zile'de yaşanan olay olduğunu kaydetti.
Kılıç, "son yıllarda ilçe milli eğitim müdürlüklerinden gelen yazılı izinlerle bilimsel unvanı olmayan kişilere Yaratılışçılık konusunda okullarda ders saatlerinde konferanslar verdirildiğine" dikkat çektiği sözlerini şöyle sürdürdü: "Öte yandan TÜBİTAK'ın Evrim ve Darwin konulu Bilim ve Teknik dergisini sansürlendiğinin açığa çıktığı, yine beşi profesör olmak üzere 6 TÜBİTAK bilimsel yayın editörünü görevden alan yetkilinin Akademik Yayınlar Müdürü İlahiyatçı bir araştırma görevlisi olduğunun görüldüğü bir ortamda, yukarıda ifade edilen dayatma daha da anlam kazanmaktadır. Her okulu en az üç öğrencinin katılımını sağlayacak şekilde bu yarışmaya katılmaya zorlamak, eğitim sisteminde gelinen noktayı bir kere daha gözler önüne seren baskıcı ve dayatmacı bir yaklaşımdır."
Kılıç, öğretmenlerin de yazıyla toplantıya çağırıldıklarını hatırlatarak, "Din Kültürü dersi öğretmenlerinin hangi nedenlere dayanarak bu toplantıya katılmalarının istendiği konusunda hiçbir açıklamanın olmamasının ise gerekçesi yoktur" dedi.