21 günlük savaş gemileri

ABD yetkilerinin “tabi ki biz de hassasız, Montrö’nün delinmemesine dikkat edeceğiz” açıklamalarının karşılığı ve çözüm yolu 21 günlük süreklerle savaş gemilerinin giriş-çıkış yapması oldu.

soL (HABER MERKEZİ) 22 Ağustos'ta boğazlardan geçerek Karadeniz'e açılan ABD savaş gemisi, 1 Eylül'de Ege'ye dönerek, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre 21 gün kalabileceği Karadeniz'den erken ayrıldı. MC Faul, Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na bu sabah saat 08.11'de yeniden giriş yaparak Karadeniz'e doğru yol almaya başladı. MC Faul için yeni bir 21 günlük süre yeniden başladı.

"İnsani yardım" faaliyetleri bitti. Peki şimdi?
Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, 8 Eylül'de askeri gemilerin Boğazlar'dan geçirilmesini de kapsayan, Gürcistan'a yönelik insani yardım faaliyetini tamamlandıklarını açıklamıştı.
Bu açıklamadan 5 gün sonra, "görevini" tamamlayıp 1 Eylül'de Ege denizine açılan MC Faul Savaş gemisi, yeniden Karadeniz'e açılmak üzere boğazlara girdi.

Whitman, insani yardım malzemelerinin taşınmasında 62 askeri kargo uçuşu ve 3 geminin kullanılacağını açıklamıştı. Whitman aynı açıklamada bir Amerikan ekibinin Gürcistan'a giderek, güvenlik ihtiyaçlarını değerlendireceğini söylemesi, 'Gürcistan'da ki güvenlik ihtiyaçlarının değerlendirilmesi' konusunu araştıracak ekibin, MC Faul savaş gemisiyle Gürcistan yolculuğuna çıkmış olabileceği iddialarını ortaya attı.

"Karadeniz'e çıkıyorum"
ABD Donanması'nda görev alan MC Faul ile ilgili olarak, Çanakkale Boğazı geçişi sırasında klavuz kaptan aldığı ve 10 mil hızla ilerlediği belirtlidi. Savaş gemisi, Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü'ne varış limanı olarak, "Karadeniz'e çıkıyorum" bilgisini verdi.