Patrik çekişmesi savaş çıkaracak

Fener ve Moskova Patrikhanelerinin önceki günkü buluşmasında Fener Patriği Bartholomeos’tan net mesaj geldi. İstanbul Ekümenik Kilisesi, eski Sovyet topraklarındaki iddiasını koruduğunu vurguladı. Kavganın odağında şu sıralar Ukrayna ortodokslarının kime bağlanacağı konusu var.

soL (HABER MERKEZİ) Rus Ortodoks Patriği Kiril'in önceki günkü İstanbul ziyareti, Rus Ortodoks Kilisesi ve İstanbul Ekümenik Kilisesi arasındaki rekabetin süreceği mesajlarına sahne oldu.

Ortak ayin yönettiler
Ocak'ta Patrikliğe seçilmesinin ardından ilk ziyaretini İstanbul'a gerçekleştirerek "tarihsel rakibi" İstanbul Ekümenik Kilisesi'yle birlik mesajı veren Kiril, Kilise'nin lideri Fener Rum Patriği Bartholomeos'la ortak ayin yönetti.

Ortak ayine yabancı televizyon kanalları yoğun ilgi gösterirken, Yunan kanalları da ayini izleyicilerine canlı yayında ulaştırdı.

"Eşitler arasında birinciyiz"
Ortak ayinde bir konuşma yapan Fener Rum Patriği Bartholomeos, bir yandan birlik ve yakınlaşma mesajları verriken, bir yandan da İstanbul Ekümenik Kilisesi'nin üstünlüğünü vurgulayarak iki kilise arasındaki rekabetin sürdüğünü gösterdi.

Patrik Bartholomeos "Zaman zaman iki kardeş kilise arasındaki bağların üzerine geçici olarak gölge düştü. Ama bunlar, bir an önce tarihin sayfalarındaki yerlerine gönderilmeli" diyerek "birlik" vurgusunda bulunurken, İstanbul Ekümenik Kilisesi'nin farklı Ortodoks kiliseleri arasındaki koordinasyonu sağlamada "eşitler arasında birinci" role sahip olduğunu vurgulayarak rekabetin sürdüğü mesajını geçti.

Gerilim kaynağı Ukrayna ve Estonya kiliseleri
İki kilise arasındaki rekabetin esas kaynağını, Estonya ve Ukrayna Ortodoks Kiliseleri oluşturuyor. Rus Ortodoks Kilisesi, tarihsel olarak kendi hakimiyet alanında bulunan bu iki kilisenin özerklik taleplerini görmezden gelirken, bu kiliseler daha çok İstanbul Ekümenik Kilisesi'ne yakınlık göstererek özerklik talep ediyor.

Rus Ortodoks Kilisesi, son olarak "İstanbul Ekümenik Kilisesi tarafından kendi hakimiyet alanında kurulduğunu" iddia ederek 1996'da kurulan Estonya Apostolik Kilisesi'nin özerklik talebini reddetmişti.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi de, Rus Ortodoks Kilisesi'nden bağımsız olmak için İstanbul Ekümenik Kilisesi'nin desteğini arıyor.

Dünya üzerinde yaklaşık 250 milyon Ortodoks Hıristiyan olduğu tahmin ediliyor. Bunların yaklaşık 100 milyonunun mensup olduğu Rus Ortodoks Kilisesi, tek başına bu kadar büyük bir nüfusa sahip olduğu için kiliseler arası koordinasyonda hakim kilise olmak istiyor. Öte yandan, tarihsel olarak diğer kiliseler üzerinde önemli etkiye sahip olan İstanbul Ekümenik Kilisesi, hakim kilisenin kendisi olduğunu iddia ederek Rus Ortodoks Kilisesi'nin hakimiyetini kabul etmiyor.