Bin Ladin tiyatrosu sürüyor

Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, 11 Eylül’den üç ay sonra kendilerinin Usame Bin Ladin’i yakaladıklarını, fakat ABD’nin bin Ladin’i saldığını iddia etti. Zerdari, bin Ladin’in yaşadığına inanmadığını söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, Usame bin Ladin'i 2001 Aralık ayında Tora Bora dağlarında kendilerinin yakaladığını, fakat ABD askerlerinin bin Ladin'i salıverdiğini öne sürdü.

Zerdari, o zamanlar bin Ladin'in Pakistan hükümetini devirmeye çalışan bir ABD ajanı olduğunu savunarak, "Aslında, eşim [Benazir Butto] 1989'da Usame Bin Ladin hakkında ABD'yi uyarmıştı. Büyük George Bush'u telefonla aramış ve 'Hükümetimi istikrarsızlaştırmak için para mı ödüyorsunuz?' demişti, çünkü Bush, bir İslam ülkesinde seçilen ilk kadını devirmek için o zamanki muhalefete 10 milyon dolar vermişti. Yani Ladin'in onun memuru olduğunu biliyorduk" dedi.

"Siz [Amerikalılar] 8 senedir buradasınız, siz bana söyleyin. Tora Bora'da onu [bin Ladin'i] siz kaybettiniz, den değil. Ben hapisteydim" diyen Zerdari, bin Ladin'in yaşadığına inanmadığını söyledi.

Bitmek bilmez bin Ladin iddiaları

2001 yılından bu yana bin Ladin'in yeri ve sağlığı konusunda sayısız iddia ortaya atıldı. Çeşitli ülkelerde saklandığı, ABD'de yaşadığı, ABD ordusu tarafından korunduğu bu iddialardan bazıları oldu.

Ancak bin Ladin'in durumunun ne olduğu, ABD dış politikasını ve Afganistan ve Pakistan'daki durumu hiç etkilemiyor. Bin Ladin hakkındaki iddialar kamuoyunu oyalasa ve "işin ardındaki gerçeği" bulmaya çalışan akılları bulandırmaya devam etse de, bölgedeki işgal ve insanlık dramı sürüyor.

Zerdari popülizmi
Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'nin son iddiaları ise, ülkedeki siyasi durumla bağlantılı. Pakistan devleti, daha önce Taliban'la barış ilan ettiği Swat bölgesine, 25 Nisan'da birdenbire barışı iptal ederek 15 bin askerin katıldığı topyekün bir askeri saldırı başlatmıştı. Saldırının ardından 6 Mayıs'ta Vaşington'a giden Zerdari, ABD'den 1.9 milyar dolarlık yardım sözü almıştı.

Pakistan'da birçok kesim, hükümetin bu saldırıyı ABD'den para yardımı alabilmek için başlatmış olduğunu düşünüyor. Pakistan üzerinde gezen ABD casus uçaklarının bu saldırıda Pakistan ordusuna istihbarat desteği verdiklerinin açığa çıkması ise, hükümetin karaktersizliğini bir kez daha gözler önüne sermişti. Zira Pakistan hükümeti, yakın zamana kadar ABD'den kendi toprakları üzerindeki bu yasadışı uçuşları ve sivil halkın bombalanmasını durdurmasını istiyordu.

Zerdari'nin bin Ladin'le ilgili açıklamalarının, sözde ABD karşıtlığıyla iç savaş nedeniyle gergin olan Pakistan kamuoyuna oynama ihtiyacından kaynaklandığı düşünülüyor. Zerdari'nin sözlerinin neredeyse hiçbir büyük batılı medya kuruluşunda haber yapılmamış olması da bu iddiayı destekliyor.