"İntihar etmeyin!"

Dünyayı etkileyen ekonomik kriz Türkiye’yi teğet! geçerken, ABD Sağlık bakanlığı krizin etkilerinin intihara kadar götürebileceğini belirten bir rapor yayınladı. Raporda krizin yol açabileceği ekonomik sıkıntıların, fiziksel ve ruhsal olarak nasıl etkilediği yer alıyor.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Sağlık bakanlığı resmi sitesinde ( www.samhsa.gov/economy/) yayınladığı "Zor ekonomik zamanlardan geçerken" adlı raporda ekonomik zorlukların çeşitli sağlık sorunlarına hatta intihara yol açabileceği anlatılırken, bunun nasıl gerçekleşebileceği de anlatılıyor. İşsizlik ve diğer ekonomik zorlukların direkt olarak intihara sürüklemeyeceği ancak buna yol açabilecek faktörleri meydana getirebileceği belirtilen raporda, finansal zorlukların getireceği karamsarlık ve aşağılanmanın intihar olasılığı taşıyan eylemlere yol açabileceğini belirtiliyor.

Yaşanan ekonomik zorluklar yüzünden, kişinin depresyon, anksiyete ve kompulsif davranışlar ve madde bağımlılığına gibi rahatsızlıklar geçirebileceği ifade ediliyor. Oluşan ekonomik sıkıntıların kişinin duygusal olarak ve akıl sağlığını olumsuz etkilemesi dışında ailesini ve sosyal çevresi ile olan ilişkilerini de etkilediği belirtiliyor.

Kriz stresinin belirtileri yerli yersiz ağlama gülme, aşırı ansiyete, fazla alkol tüketimi ve gerektiği kadar çalışamama olarak gösteriliyor. Kriz stresiyle baş etmenin yollarının yapılacak işleri belirlemeye çalışarak geleceğe dönük plan yapmak, aile ve dostlar ile bağı kuvvetlendirmek ve egzersiz yapmak olarak belirtiliyor.

Ekonomik krizlerin herkes için korkutucu olduğu söylenen raporda, topluluk ilişkilerini artırmak, pozitif düşünmek ve gerektiğinde profesyonel yardım almak gerektiği yer alıyor. Topluluk içeren organizasyonların ve grupların içinde yer almak konusunda cesaretli olunması gerektiği de belirtiliyor.