Arjantinliler 'darbeciler yargılansın' dedi

Arjantin'de askeri darbenin 33'üncü yıldönümünde onbinlerce kişi darbeyi protesto ederek, sorumluların derhal cezalandırılmasını istedi.

soL (DIŞ HABERLER) Arjantin halkı ABD destekli darbenin 33'üncü yıldönümünde Plaza del Mayo'da (Mayıs Meydanı) bir araya geldi. Onbinlerce Arjantinli, darbenin katlettiği insanların ve ülkenin geleceğinden çaldığı yılların hesabını sordu, sorumluların yargılanmasını istedi. Sadece generallerin değil darbecilere hizmet eden sermayedarlar ve medya patronlarının da yargılanmasını talep eden Arjantinliler katledilen insanlarının yıllarca hesabını soran beyaz eşarplı annelerin buluştuğu Plaza del Mayo'yu hınca hınç doldurdu.

Daha önce Arjantinli Ford işçileri diktatörlük döneminde, otomobil şirketinin cuntacı generallere Ford fabrikalarında muhalif olarak gördükleri işçilerin listesini vererek "kaybedilmeleri"ne sebep olmak suçlamasıyla şirket hakkında tazminat davası açmışlardı.

Üç sene önce Nestor Kirchner hükümeti tarafından son askeri cunta döneminde kaybedilen 30 bin insanı anma günü ilan edilen 24 Mart tarihi, ülkede "Adalet ve Hakikat için Bellek Günü" olarak anılıyor. Arjantin'de 1976 askeri darbesi, soykırım olarak nitelendiriliyor.

Bu nedenle eylemcilerin talepleri arasında sorumluların "soykırım" suçuyla yargılanmaları ve ömür boyu hapse mahkum edilmeleri yer alıyor.

1976-1983 yılları arasında yaşanan darbe döneminde resmi rakamlara göre 11 bin, insan hakları örgütlerine göre 30 bin insan yargısız infazlarla yok edildi. Kurbanlar, genellikle, bir gece vakti hükümet ajanlarınca evlerinden götürülüp bir daha haber alınamayan solcu gençlerdi. Çoğunun cesedi hâlâ bulunmadı.

Yıllar sonra, darbe döneminde solcuların kentin çeşitli bölgelerine dağıtılmış gizli merkezlerde işkenceye maruz kaldığı ve birçoğunun uyuşturularak uçaklarla okyanusa atıldığı ortaya çıktı.