Muhalif milletvekili Kanada'ya giremedi

İngiltere'de savaş karşıtı görüşleriyle bilinen milletvekili George Galloway'in, Kanada'nın Afganistan savaşına katılımıyla ilgili görüşleri nedeniyle Kanada'ya girişi yasaklandı.

soL (DIŞ HABERLER) Kanada, savaş karşıtı görüşleriyle tanınan İngiliz milletvekili George Galoway'in ülkeye girişini, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle yasakladı. 30 Mart'ta Toronto'da konuşma yapması planlanan 54 yaşındaki Galloway'in, Afganistan savaşıyla ve Kanada askerlerinin savaşa katılımıyla ilgili düşüncelerinden dolayı ülkeye girişinin sakıncalı bulunduğu bildirildi.

Kanada Vatandaşlık ve Göç Bürosu'ndan bir yetkili, yasağın sınırdaki güvenlik yetkilileri tarafından, göçmenlik yasası uyarınca alındığını belirtti. Yasanın ilgili maddesinde, Kanada'nın ulusal güvenliğini tehdit eden, hükümeti zorla devirme çabalarına yardım eden kişilerin ülkeye girişinin yasak olduğu ifadesi yer alıyor.

Kanada Göç Bakanı Jason Kenney'in sözcüsü Alykhan Velshi, kararın Kanadalıları terörü destekleyen ve finanse edenlerden kurtarmayı amaçladığını söyledi. Velshi, "Hamas'a maddi destek veren bir kişiye özel muamele yapamayız. Dünyada Galloway'in önüne kırmızı halı serecek rejimler olduğuna eminiz, ancak Kanada onlardan biri olmayacak" dedi.

Galloway ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "aptalca" olarak nitelendirdiği yasağın Kanada için utanç olduğunu belirterek, kararla mücadele için her yolu deneyeceğini, yasal yollara da başvurabileceğini söyledi.

George Galloway, 2006'da da, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ve eski ABD Başkanı George W. Bush'un yargılandığı sembolik mahkemeye katılmak üzere Mısır'a gitmek istemiş, ancak ülkeye girişi yine ulusal güvenlik gerekçesiyle yasalanmıştı. Galloway, hapishanede bir gün geçirdikten sonra tepkiler üzerine yetkililerin fikir değiştirmesiyle ülkeye girebilmişti.