Barzani'nin keyfi yerinde

AKP’nin Yeni Osmanlı çıkışı, Kuzey Irak’ta yansıma buluyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi, artık Türkiye’yi askeri anlamda bir tehdit olarak görmediklerini açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye ile ilişkilerinin önemli aşama kaydettiğini ve artık Türkiye'yi askeri bir tehdit olarak görmediklerini açıkladı.

İngiltere merkezli Arap gazetesi Asharq Al-Awsat'a demeç veren Barzani'nin açıklamaları, Türkiye'nin bölgede nüfuz arttırma girişimlerinden duyulan memnuniyetin dışavurumu olarak yorumlandı.

Memnuniyetin ölçütü: Piyasa
Gazetenin "Türkiye ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerinin gelişme derecesi nedir" biçimindeki sorusunu yanıtlayan Barzani, ilişkilerdeki gelişmenin göstergesi olarak sermaye ilişkilerini gösterdi.

Barzani, "Türkiye ile ilişkilerimizde çok önemli ilerlemeler gerçekleşiyor. Türkler iyi bir anlayış gösteriyor ve komşu Türkiye ile ticari işbirliğimizde geniş bir ufuk görebiliyorum. Halen bölgemizde 500'den fazla Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Türkiye ile ilişkilerimizdeki ilerlemeyi çok tatmin edici bulduğumuzu söyleyebilirim" diye konuştu.

Kürt yönetiminden himaye arayışı

ABD askerlerinin 2011 yılında Irak'tan çekileceklerinin açıklanmasının ardından, merkezi Arap yönetiminden çekinmeye başlayan ve bölgede himaye arayışına giren Kürdistan yönetimi, bir süredir Türkiye'den himaye bulma beklentisi taşıyor. AKP'nin Yeni Osmanlı çıkışının, bu nedenle Kürdistan Yönetimi tarafından olumlu tepki aldığı ve üstü örtülü olarak desteklendiği biliniyor.

Asharq Al-Awsat'a verdiği demeçte "Yalnız değiliz" vurgusu yapan Barzani'nin, kendilerine destek verenler arasında "Avrupa ve Türkiye'yi" sayması, himaye girişimlerinden duyulan memnuniyetin göstergesi olarak yorumlanıyor.

Bugün başlayacak 5. Dünya Su Forumu'na katılmak üzere İstanbul'a gelen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin de benzer mesajlar vermesi bekleniyor.