Bebek ölümlerinin faturası personele

Sağlık Bakanlığı, dün Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği yazı ile bebek ölümlerine ilişkin açılan davanın Bakanlık aleyhine sonuçlanması durumunda tazminatı "kusuru bulunan personel"in ödeyeceğini bildirdi. Valilik, hastanedeki ölümlerin ardından adli soruşturma izni vermemişti.

soL (HABER MERKEZİ) Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz Ağustos ayında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 27 bebeğin ölmesi olayının sorumluluğunu personellerin üzerine yıkmaya çalışıyor. Bakanlık, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği yazı ile bebek ölümlerine ilişkin olarak, Bakanlık aleyhine açılan davanın kaybedilmesi halinde tazminatın "kusuru bulunan personelden tahsil edeceği" uyarısında bulundu.

"Kusurlu bulunan personel"
Bakanlığın, İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda yer alan "kusurlu personel" ifadesi tartışmalara neden oldu. Hastane enfeksiyonunun neden olduğu ve uygulanan sağlık politikaları ile doğrudan ilgili olan böylesi bir olayın sorumluluğunun hastane çalışanlarının sırtına yüklenmesi, Bakanlığın sorumluluktan kaçtığı yorumlarına neden oldu.

"Kusurlu personel" ifadesi ile ilgili olarak tartışmalara neden olan asıl konu, Ankara Valiliği'nin hastanede adli soruşturma başlatılmasına izin vermemesi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçtiğimiz Ocak ayında, Valiliğin adli soruşturmaya izin vermemesini gerekçe göstererek, ilgili evrakın işlemden kaldırıldığını açıklamıştı.

"Müdahil olabilirsiniz"
Sorumluluğu hastane çalışanlarının üzerine yıkmaya çalışan Bakanlık, İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, hastane çalışanlarının, Bakanlık yanında davaya müdahil olarak katılabilecekleri de bildirildi. Bakanlığın bu hareketi mağdur aileler ile sağlık personellerini karşı karşıya getirme çabası olarak yorumlandı.

"Çalışanlar hedef gösteriliyor"
SES, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Bakanlığın, zarardan anladığı tek şeyin "maddi kayıp" olduğunu ve ölen bebeklerin ailelerini önemsemeyen bir anlayış sergilendiğini belirtti. SES açıklamasında, "Tüm tıbbi raporların ve araştırmaların ortaya koyduğu gibi, böylesi bir olayda sağlık politikaları ve bu politikaların yerel uygulayıcısı olan idarecilerin sorumluluğu bulunduğu açıktır. Bu derece net bir tabloya, bebek ölümlerinin hastane enfeksiyonundan olduğunun bilinmesine rağmen, üstelik Ankara Valiliği'nin adli soruşturma izni vermemesini de eklersek, faturanın kime çıkarılmak istendiği daha net görülecektir. Çalışanların hedef gösterilmesi, sağlık hizmeti sunanların bebekleri ölen aileler nezdinde mesleki ve toplumun ahlaki değerleri ile karşı karıya getirilmesi yönündeki söz konusu anlayış ve uygulama kabul edilemez" dedi.