Kürt-Türk gerilimi MHP'ye yaradı

MHP'nin Ege Bölgesi'nde artan oyları dikkat çekiyor. Bölgede Manisa, Balıkesir ve Uşak Belediyeleri'ni alan MHP'nin yükselişinin arkasında ekonomik krizin etkilerini en çok hisseden bölgede, son yıllarda göçlerle artan Kürt nüfusuna yönelik tepkiler bulunuyor.

soL (HABER MERKEZİ) MHP'nin son seçimlerde oylarını ciddi ölçüde arttırdığı Ege bölgesi daha önce gündeme artan işsilik ve yoğun Kürt göçü ile gündeme geliyordu. Son zamanlarda İzmir, Aydın, Manisa ve Balıkesir'de Türkler ve Kürtler arasında sıklıkla çatışmalar çıkmış, son olarak Balıkesir Ayvalık'ta iki taraf arasındaki çatışmalar ölümle sonuçlanmıştı.

MHP oyları Ege'de yükseldi
2009 Yerel Seçimleri sonucuna göre MHP Ege Bölgesi'nde Balıkesir, Manisa ve Uşak Belediyeleri'ni sırasıyla yüzde 41,03, 38,74 ve 39,57 oranında oyla kazandı. 2007 Genel Seçimleri'ne göre MHP'nin Balıkesir'de oy oranı yüzde 15,76 iken, Manisa'da 20,52 ve Uşak'ta 19,71 oranındaydı.

MHP'nin bölgede kazanmasa dahi İl Genel Meclisi seçimlerinde oylarını arttırdığı iller ise şöyle: Denizli 7,85'ten 21,19'a, (bir bölümü Ege'de olan iller) Afyon: Afyon: 19.01'den 27.41'e, Bursa: 6.73'den 16.07'e, Çanakkale: 9.70'den 23.15'e, Muğla 9.60'dan 20.97'e.

Genel olarak İç Anadolu partisi olarak bilinen MHP'nin son çıkışının kaynağını "AKP'den kaçan oylar" oluşturdu. Oyların kaçışının arkasında ise tek başına ekonomik kriz ile açıklamak oldukça zor. Zira MHP'nin krizin etkilerinin önemli ölçüde hissedildiği Kocaeli, Gaziantep gibi illerde oylarında artış yaşanmadı...

Ege'de neler oluyor?
Ege Bölgesi'nde ekonomik krizin maliyetinin ağır olduğu biliniyor. Bölgenin önemli kentlerinden İzmir'de son 3 ayda işsiz kalan sayısının 3 bin 500'den 6 bin'e çıktığı belirtiliyor. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin hazırlattı bir çalışmaya göre son dört ayda bölgede kapanan fabrika sayısı 17'den 30'a yükselmiş, yine ücretsiz izne çıkarılan işçi sayısının 6 bin'e yaklaştığına yer verilmişti. Ekonomik üretkenliğin önemli bir ölçeği olan elektrik ve doğalgaz tüketimi de sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 35 azalmıştı.

Ege'nin bir diğer özelliği bölgeye yönelik Kürt göçünün son yıllarda ciddi bir tırmanış göstermesi. Özellikle Aydın, Manisa ve Balıkesir'de artan Kürt göçü son yıllarda işsizliğin faturasının bu kesime kesilmesine neden oluyor. Kesin bir rakam verilmese de bölgenin Türkiye ortalamasının üstünde doğu illerinden göç aldığı biliniyor. Bu göçlerin önemli bir kısmı ise 1990'lı yıllarda Doğu Anadolu'daki "köy boşaltma"lardan sonra bölgeye gelmiş durumda ancak yine kesin olmayan tahminler bölgedeki Kürt nüfusun önemli bir kısmının ekonomik nedenlere dayanan göçlerle bölgeye geldiğine yönelik.

6 Ekim 2008 tarihinde Radikal İki'deki yazısında eski Kars vekillerinden Atilla Hun "Ege'de Türkler ve Kürtler arasındaki fay hatlarının kırılmaya başladığına" dikkat çekmişti. Hun yazısında Kürtlerin bölgedeki kimi küçük kazalardan göç ettirildiğine yer vermişti.

Özellikle Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde geçtiğimiz yıl yaşanan adli bir vaka hızla iki kesimin arasında çatışmalarla sonuçlanmıştı. Ayvalık'a bağlı Altınova Beldesi'nde yaşanan çatışma bölgede yaşananların en büyüğü olarak dikkat çekti ancak İzmir, Manisa ve Uşak'ta da benzer çatışma haberleri yer aldı.

Arınç MHP'yi bölücülükle suçlamıştı

Son yerel seçimlerde Manisa'nın kaybedilmesinden MHP'nin bölgede "etnik temelli siyaset" yaptığını iddia eden AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, MHP İl Başkanı'nın kendilerini Kürtlerle iş birliği yapmakla suçladığını söylemişti. MHP'yi bölücülük yapmakla itham eden Arınç'a, partiden herhangi bir yanıt gelmedi.

Arınç'ın iddilarının tam olarak doğruluğu bilinmese de MHP'nin yükselişini yoğun işsizlik, artan Kürt nüfusu ile Türk ve Kürt nüfusu arasındaki gerilimin üzerine oturduğu söylemek mümkün görünüyor.