“Küba ABD’yi ablukaya almadı ki”

Havana’da toplanan Bağlantısızlar Zirvesi’nde konuşan Raúl Castro, Küba’nın ABD’yle konuşmaya açık olduğunu vurgularken, Obama’nın “Küba’dan jest bekliyoruz” sözlerine “Biz ABD’yi ablukaya almadık ki jest yapalım” karşılığı verdi.

soL (DIŞ HABERLER) Küba Devlet Başkanı Raúl Castro, Havana'da toplanan Bağlantısızlar Zirvesi'nde konuştu. Castro, ABD Başkanı Barack Obama'nın "Küba'dan jest bekliyoruz" sözlerine karşılık olarak, süper gücün elli seneden beri adaya karşı gösterdiği yaklaşım karşısında "jest yapması gerekenin Küba olmadığını" söyledi.

Obama'nın son dönemde kaldırdığı bazı yaptırımların olumlu olduğunun, fakat abluka sürdüğü sürece asgari bir etkiye sahip olduklarının altını çizen Castro, "Bu politikanın devamını haklı gösterecek ne siyasi, ne ahlaki hiçbir bahane yok" dedi.

Eşit koşullarda ABD hükümetiyle görüşmeye hazır olduklarını tekrarlayan Castro, "Fakat egemenliğimizi, siyasi ve toplumsal sistemimizi ya da iç işlerimizi tartışmaya açmayız" dedi.

Bağlantısızlar Hareketi'nde yer alan ülkelere de Küba'ya dönük ablukanın kaldırılması mücadelesinde adaya verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Castro, süper güçlerin Birleşmiş Milletler'in arkasından karar almaması gerektiğini belirtti.

Küba lideri, "ekonomik, toplumsal, gıdayla, enerjiyle ve çevreyle ilgili küresel karakterde bir krizin herkesi vurduğunu" belirterek, "Eğer gerekli kararlılık ve ivedilikle hareket etmezsek, bir kez daha krizin en kötü sonuçlarını daha uzun zaman bizim halklarımız çekecek" diye konuştu.