Kızılyıldız iflas etti

Sırbistan'ın en çok taraftarı olan futbol takımı Kızılyıldız, iflas ettiğini açıkladı. Takım, Yugoslavya dağılmadan önce Avrupa'nın en güçlü futbol takımlarından biriydi.

soL (HABER MERKEZİ) Sırbistan'ın en çok taraftarı olan futbol kulübü Kızılyıldız Belgrad, iflas ettiğini açıkladı. Kulüp başkanı Dobrivoje Tanasijevic'in geçen haftaki istifasının ardından dün de kulübün icra kurulu istifa etti.

Kulüpten yapılan açıklamada, "İcra kurulumuzun tümü istifa etmiştir. Üç kişilik geçici bir kurul, yeni kulüp başkanının seçileceği 8 Haziran tarihine kadar, kulübün başında olacaktır" denilirken, "son derece zor şartlar altında çalışmış olan icra kurulu, bundan böyle futbolcuların sezonun geri kalan bölümünde başarı göstermeleri konusuna odaklanacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kulübün futbolculara borçlu olduğu ancak bu borçların tamamının kapatılacağı belirtilen açıklamada, kulübün 23 milyon Avro borcu olduğu, su ve telefonlarının kesik olduğu, deplasman maçlarında futbolcuların otelde konaklamalarını sağlayacak kadar dahi parasının olmadığı açıklandı.

Efsane takımdan iflasa
1945 yılında, 2. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra kurulan Kızılyıldız, Yugoslavya dağılmadan önce ülkesinin gururu sayılan, çok başarılı bir futbol takımıydı. Avrupa'nın en güçlü futbol takımlarından biri olan Kızılyıldız, 1990-1991 sezonunda hem Avrupa Kupası'nı, hem de İnterkontinental Kupa'yı kazanmıştı.

Yugoslavya'da sosyalizmin çözülmesi ve ülkenin dağılması, Kızılyıldız için de büyük bir darbe oldu. Parasal dertlerle boğuşmaya başlayan kulüp, giderek kötüleşen bir başarı grafiği çizmeye başladı. Avrupa kupalarında Yugoslavya'yı temsilen oynadığı 33 sezonda kazanma yüzdesi 50, kaybetme yüzdesi ise 33 olan kulüp, Yugoslavya dağıldıktan sonra Avrupa kupalarında oynadığı 14 sezonda, çıktığı maçların yine yüzde 33'ünü kaybederken, sadece yüzde 39'unu kazanabilmişti.