Kırgızistan kapattı ABD açıklama yaptı

Kırgızistan Parlamentosu, ABD’nin Manas’ta bulunan askeri hava üssünü kullanmasını sağlayan antlaşmanın iptal edilmesi kararını onayladı.

soL (DIŞ HABERLER) Rus news.ru haber ajansının haberine göre, Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev tarafından alınan ABD askeri üssünün kapatılmasını görüşen Parlamento, 1 ret oyuna karşılık 78 oyla askeri hava üssün kapatılmasına karar verdi.

Parlamento kararı, Bakiyev tarafından onaylanmasının ardından 10 gün içerisinde yürürlüğe girecek ve ABD askerleri, Kırgızistan'ı 180 gün içerisinde terk etmek zorunda kalacaklar. Kırgızistan Parlamentosu ayrıca önümüzdeki günler içerisinde Manas'ta asker bulundurma hakkı olan, içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu 11 ülkenin asker bulundurma hakkının iptal edilmesini görüşecek.

Kırgızistan yönetimi tarafından yapılan açıklamada, ABD'ye ait askeri üssün kapatılmasından sonra Kırgızistan-ABD ve NATO ilişkilerinde herhangi bir kötüleşme yaşanmayacağı, taraflar arasında siyasi bir sorun olmadığı, sorunun ekonomik bir sorun olduğu açıklanmıştı.

Hatırlatmak gerekirse, ABD'ye ait askeri üssün kapatılması durumunda Rusya, Kırgızistan'a 150 milyon dolar ekonomik yardım ve 2 milyar dolar kredi vermeyi vaat etmişti. Kırgız hükümeti ise üssün kapatılmasına ilişkin karar tasarısını 3 Şubat'ta meclise gönderilmişti.

Kapatma kararının verilmesinden birkaç gün önce açıklama yapan Bakiyev, Kırgızistan'ın anti-terörizm koalisyonunun aktif üyesi olmaya devam edeceğini, bugün ortaya atılan Kırgızistan yönetimin ABD yönetimi ile Manas üssünün tekrar kullanılması için görüşmeler sürdürdüğü söylentilerinin tamamıyla yalan olduğunu sözlerine ekledi.

ABD durumdan memnun değil
Kırgızistan'ın askeri üssü kapatma kararından memnun olmadıklarını açıklayan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Rusya'nın bu olaydan karlı çıkmaya çalıştığını açıkladı.

Rusya'nın ABD'ye Afganistan konusunda yardımcı olmak için sözler verdiğini ifade eden Gates, "Ama aynı zamanda Rusya, Manas askeri üssünün kapatılması için çalışmalarda bulunuyor" dedi.

2001 yılından itibaren ABD tarafından kurulan ve Manas'tan taşınacak olan askeri üssün, Özbekistan ya da Tacikistan'a taşınması bekleniyor.

Hatırlatmak gerekirse, Kırgızistan'da bulunan Manas ABD askeri hava üssünün kapatılması 3 Şubat Salı günü Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile gerçekleştirilen ikili görüşme sonrası Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev tarafından basına duyurulmuştu. Öte yandan Medvedev ise Kırgızistan'a 2 milyar dolar kredi yardımının yanı sıra, 150 milyon dolar civarında mali yardımda bulunacaklarını açıklamıştı.