Kim yalancı: Rasmussen mi Erdoğan mı?

Rasmussen’in peygamber karikatürleri nedeniyle özür dileyeceği iddialarının ardından Roj TV’nin kapanması için söz verdiği iddiaları da yalan çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr Roj TV'yi kapatma sözü verdikleri haberlerini resmen yalanlandı.

4 Nisan'da yapılan NATO zirvesinde Ankara, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olmasını doğru bulmadığını açıklamıştı. Fakat kısa bir süre sonra Rasmussen'in ismi üzerinde uzlaşıldığı bildirilmişti. Bu kararın ardından hükümet kaynakları Rasmussen'in "ülkesindeki gazetelerde yayımlanan Hazreti Muhammed karikatürleri nedeniyle özür dileme" ve "Roj TV'yi kapatma" sözü verdiği yolunda haberler sızdırmıştı. Bu haberler özellikle AKP yandaşı yayın organlarında geniş yer bulmuştu.

Ancak Medeniyetler İttifakı 2. Forumu'na katılmak için İstanbul'a gelen Rasmussen, karikatürler nedeniyle özür dilemediği gibi böyle bir söz verdiğini de doğrulamamıştı. Rasmussen, Roj TV'nin kapatılması konusunda da kesin konuşmaktan kaçınmıştı. Bu iddialara son noktayı Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Vahr koydu.

PKK'yı desteklemediklerini belirten büyükelçi, Roj TV'nin Danimarka lisansı ile yayın yaptığını ama bunun yayın tarzının Danimarka makamları tarafından desteklendiği anlamına gelmediğini söyledi. Vahr, Roj TV Danimarka'da ilgili yasalara uyduğu sürece hükümetin yayın lisansını iptal edemeyeceğini kaydetti.

Büyükelçi Vahr "Roj TV hakkında soruşturma var mı?" sorusuna yanıt verirken bir ceza soruşturmasının sürdüğünü ve bu konunun mahkemeye götürülüp götürülmeyeceğine iddia makamlarının karar vereceğini söyledi. Büyükelçi, "Eğer Roj TV'nin Danimarka ceza yasasını ihlal ettiğine dair delil sunulabilirse, gereken sonuçlara gidilecektir. Sürmekte olan bir soruşturma hakkında Danimarka hükümeti, yetkili Danimarka makamlarının işine karışamaz.

Vahr, "Roj TV kapanacak mı?" sorusunaysa "Danimarka bu tür garantiler veremez zira bu siyasi bir karar değildir" diyerek yanıt verdi.