Kapıdan satış Türkiye

Krizle birlikte ABD ve AB kaynaklı finansman kanalları kurudukça, AKP Türkiye'yi petrol zengini Arap şeyhlerine pazarlamanın yollarını arıyor. Önümüzdeki günlerde oluşturulacak bir heyet, bu amaçla kapı kapı Körfez ülkelerini gezecek.

soL (HABER MERKEZİ) Körfez ülkelerinde bulunan kaynakları Türkiye'ye davet etmek için oluşturulacak bir heyetin önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan bir Körfez turu düzenleyeceği belirtiliyor.

Küresel krizle kuruyan Batı merkezli finansal kaynakların yol açtığı likidite sıkışıklığını aşmaya çalışan AKP hükümeti, çıkışı Türkiye'yi körfez ülkelerinin petrol zengini şeyhlerine pazarlamakta arıyor. Küresel krizle birlikte Arap ülkeleri sermayesinin başta ABD olmak üzere Batı ülkelerindeki yatırımlarını likidite ettiği ve yeni yatırım alanları aradığı savından yola çıkan AKP, bu doğrultuda gönderilen heyetin yanı sıra kapsamlı bir pazarlama kampanyası başlatmaya hazırlanıyor.

Pazarlama faaliyetinin hedefi ise hayli mütevazı. Suudi Arabistan'ın 1 trilyon, Abu Dabi'nin 875 milyar, Kuveyt'in 700 milyar dolar tutarında yatırım fonları olduğu iddia ediliyor, ancak, toplamda 2,5 trilyon doları aşan bu fondan Türkiye'nin alacağı düşünülen miktar yılda 10-15 milyar dolar.

Tarım arazileri ve gayrimenkuller
Başta Suudi Arabistan ve Dubai olmak üzere, Körfez sermayesi daha önce de Türkiye'de çeşitli özelleştirme projelerine dahil olmuştu. Bunlardan en fazla ses getirenler Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşid El Maktum'un göz diktiği İstanbul Levent'teki İETT garajı ve İstanbul Boğazı'nda bulunan kimi arsaların satışlarıydı.

Ayrıca Suudi Arabistan, bilhassa GAP bölgesinde bulunan verimli tarım arazilerini satın almak istediğini beyan etmiş ve Suudi Arabistan Tarım Bakanı Fahd bin Abdülrahman bin Süleyman Balgünayim bu amaçla Türkiye'ye bir ziyarette bulunarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile görüşmüştü.

Ekim ayı sonunda ise Bahreyn merkezli üç yatırım bankası Gulf Finance House, Ithmaar Bank ve Abu Dhabi Investment House tarafından oluşturulan Vision3 yatırım grubu ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı arasında, GAP bölgesinde 6 milyar dolarlık arazi alımı ve yatırım için niyet anlaşması imzalanmıştı

Şeriat kanunlarına uygun yatırım araçları
AKP'nin son olarak körfez sermayesine yönelik yeni bir hizmet hazırlığı içinde olduğu açıklandı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, devlet tarafından şeriat hükümlerine uygun finansal yatırım araçlarına yönelik yasa çıkartılacağı belirtildi.

Şimşek, açıklamasında "Hazine içerde yatırımcı tabanını genişletmek için hasılat payına ve temettü gelirlerine endeksli yeni finansman araçları üzerinde çalışıyor. Likiditesi yüksek ülkelerdeki yatırımcıların ağırlıklı olarak talep ettiği senet, sertifika ve benzeri finansman araçlarının ihracı için yasa çıkaracağız" demişti.

Şeriat kanunlarına uygun finansal yatırım araçlarına ilişkin özel yasa çıkartılması konusu, bir süredir AKP'nin gündeminde. Bu konu, MÜSİAD tarafından hükümete sunulan öneri paketlerinde de sık sık dile getirilmiş ve şeriat hükümlere uygun finansın krize karşı bağışıklılık sağlayacağı iddia edilmişti.