İzmir'i fetih planı yürürlükte

Evrim Teorisi’ni karalamaya yönelik, bilimsel temellerden yoksun çalışmalar yapan Adnan Oktar’ın “vakfı”, İzmir'deki okullarda konferans düzenleyecek.

soL (İzmir) İzmir Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kaymakamlığı, "Adnan Hoca" nam-ı diğer "Harun Yahya" olarak bilinen Adnan Oktar'ın fahri başkanlığını yaptığı Milli Değerleri Koruma Vakfı'nın okullarda "uzay ve yerbilimleri" konulu konferans düzenlemesine onay verdi. Adnan Oktar'ın etki alanında olduğu herkesçe bilinen bir vakfın okullarda konferans düzenleyecek olması tepkilere yol açtı. Konu üzerine bir açıklama yapan Eğitim- Sen 1 Nolu Şube Sekreteri Abdullah Tunalı, "Çalışmaları da bilim dışı olarak değerlendirilen bu vakfın, sözde bilimsel konferanslarla okullara girmesine izin verilmesi düşündürücüdür, izin iptal edilmelidir" dedi. Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Yıldız ise vakfın yasa sınırları içerisinde faaliyet gösterdiğini, reddetmek için bir gerekçenin de bulunmadığını savundu.

"Laiklik düşmanı, sosyete tarikatçısı"
Eğitim-Sen Sekreteri Abdullah Tunalı, şubede düzenlediği basın toplantısında milli eğitim yetkililerinin aymazlık içinde olduğunu öne sürerek internette yapılacak ufak bir araştırmayla dahi bu vakfın ne olduğunun hemen görüleceğini belirtti. Tunalı açıklamasında "Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önerisi ve Konak Kaymakamlığı'nın 7 Ağustos 2008 tarihli oluru ile ilçemizdeki Anadolu Liseleri'nde 'uzay ve yerbilimleri' konulu sözde bilimsel konferanslar düzenlenmektedir. Bilindiği üzere bu vakıf ve başkanı Adnan Oktar bilimin temel teorilerinden olan Evrim Teorisi'ni karalamaya yönelik, bilimsel temellerden yoksun kitap, konferans gibi çalışmalar yapmaktadır. Bu vakfın başkanı Adnan Oktar, 1980'li yıllarda basında sosyete tarikatı iddialı haberlere konu olmuş, laikliğe aykırı hareket ve şahsi amaçlı dini propaganda yapmaktan yargılanmış, bu dava Adli Tıp Gözlem Dairesi'nden 'cezai ehliyeti yok' raporu almış bir kişidir" dedi.

Çete sanığından bilimsel konferans
Konferansı vereceği söylenen Turgut Aksu'nun ise uzman olmadığını belirten Tunalı sözlerine şöyle devam etti: "Vakfın konusunda uzman diye tanıttığı Turgut Aksu'nun işletme bölümü mezunu olduğu ve bu konuda uzmanlaşmasını sağlayacak hiçbir eğitim almadığı bilinmektedir. Üstelik bu kişi Adnan Oktar'ın şantaj yapmak ve çete kurmaktan yargılandığı davada çetenin siyasi bağlantılarını sağlamak suçlamasıyla sanık sandalyesine oturmuştur. Bu dava daha sonra zaman aşımı ile düşmüştür. Mensuplarının toplum nezdinde meşruluğu ve güvenirliliği olmayan, çalışmaları ise bilim otoriteleri ve çevrelerince bilim dışı olarak değerlendirilen bu vakfın milli eğitim müdürlükleri izni ve aracılığıyla (İstanbul 2005, Mersin 2006) okullarımızda konferans vermesi düşündürücüdür. İstendiğinde internetten bile bu bilgilere kolayca ulaşılabicekken aslında duruma göz yuman yetkililer derhal bu izni iptal etmeli, görevlerinin laik ve bilimsel bir eğitim gerçekleştirmek olduğunu tekrar hatırlamalıdır."

Adnan Oktar'a bağlı yaratılışçılar daha önce de kamusal alanlarda yaratılış sergileri açmış, kitapları belediyelerce dağıtılmış, "Yaratılış Atlası" kitapları birçok öğretim görevlisine bedava gönderilmişti. Adnan Hoca'nın bu para desteğini nasıl sağladığı, arkasında hangi güçlerin olduğu tartışma konusu olmakla birlikte, akıllara "akıllı tasarımın" mucidi olan Amerikalıları getiriyor.