İstanbul’da “İslam Üniversitesi”

Merkezi Hollanda’nın Rotterdam-Schiedam şehrinde bulunan ve sadece dini eğitim veren “Avrupa İslam Üniversitesi”, Türkiye’de İslam İlimleri Fakültesi adıyla 815 kişiyi eğitiyor. Amaç ise “Genel halk kitlesinin İslami bilgilendirme ihtiyacını karşılayabilecek” kişiler yetiştirmek…

soL (HABER MERKEZİ) Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) varlığından haberdar olmadığını açıkladığı, merkezi Rotterdam-Schiedam şehrinde 2001 yılında kurulan "Avrupa İslam Üniversitesi", adıyla vakıf altında İstanbul'da da 815 lise ve ortaokul mezununa dini eğitim veriyor.

Üniversite değil din okulu
Vatan gazetesi yazarı Mustafa Mutlu tarafından "İstanbul'un göbeğinde Şeriat Üniversitesi" adıyla gündeme getirilen girişim forumlar ve kişisel ilişkilerle öğrencileri bir araya getiriyor. "Üniversite", 2006 yılından bu yana ProfDr Ahmet AĞIRAKÇA'nın tarafından yönetilen "Medeniyet Derneği" bünyesindeki İLİM-MER tarafından, Hollanda'daki merkezle birlikte "İslami İlimler Fakültesi" adıyla yönetiliyor.

Oluşumun kurucularının Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Prof. Dr. Nedim Bahçekapılı, Prof. Dr. Ahmed Bağdadi ve Prof. Dr. Marzouk Evlad Abdullah olduğu belirtilirken, "Rektörlüğünü" Prof. Dr. Nedim Bahçekapılı'nın yaptığı üniversitede dört yıllık İslamî İlimler Fakültesi, iki yıllık İslamî İlimler Yüksek Okulu ve İslamî Araştırmalar Enstitüsü bulunuyor. Lisansüstü ve doktora eğitimi de yapıldığının belirtildiği "üniversite" ile ilgili bilgilerde, eğitim olarak "Kur'an, Arapça, tefsir ve İslam Tarihi" dersleri veriliyor.

"Kadro" yetiştiriliyor...
"Üniversite" adına yapılan açıklamalarda, oluşumun amacı olarak "Avrupa'daki Müslüman kitleye İslam dinini akademik bir ortamda öğretmek" gösteriliyor. Üniversite, zengin ailelerin Türkiye'deki üniversitelere gitmeyen türbanlı kızlarına kapı açıyor. Bu "üniversiteden" mezun olan öğrencilere, Hollanda'daki camilerde imamlık, hastanelerde manevi rehberlik, bakanlık ve belediyelerde danışmanlık, özel okullarda öğretmenlik gibi işler vaat ediliyor.

Kaydolmak isteyen öğrencilerde aranan iki önemli şart belirtiliyor: Başvuranların özellikle İmam Hatip Lisesi mezunu olması ve yılda 2 bin TL ödenmesi. Bu parayı veren kızlar, 1'i hazırlık olmak üzere 4 yıllık öğretimlerine başlayabiliyor. Parası olmayanlar için ise bazı "yardımsever" dernek ve vakıflar devreye giriyor. Şu anda bu sözde üniversitenin Hollanda'daki merkezinde 96, Belçika'daki temsilciliğinde 247 ve Türkiye'deki temsilciliğinde 815 öğrenci öğrenim görüyor. İstanbul Temsilciliği, kapılarını önümüzdeki yıldan itibaren erkek öğrencilere de açmaya hazırlanıyor.