İspanya’da “sivil hava darbesi”

İspanya’da hamile bir kadın olarak göreve başlayan savunma bakanı Carme Chacon daha önce üst düzey bütün generallerinin işine son vererek dikkat çekerken ülkede yaşanan grevin ardından hava kulelelerinin kontrölünü orduya vererek ‘şaşırttı.’

İspanya 'nın ilk kadın savunma bakanı olan ve göreve geldiğinde hamile olan Carme Chacon “sivil bir kadın bakan” olarak dikkat çekmiş, sonrasında genelkurmay başkanı da dahil olmak üzere İspanyol ordusunun üst düzey bütün generallerinin işine son vermişti. Bu durum Türkiye içinde benzer beklentilerde olanlar için heyecana neden olurken, Chacon İspanya'da hava trafik kontrolörlerinin Cuma akşamı başlattıkları "işi terk etme" eyleminin ve ülkede hayatın durmasının ardından hava trafiğinin kontrolünü orduya devretti.

2008 yılında “sosyalist” Zapatero’nun yeni hükümetinde Savunma Bakanı olarak dikkat çeken Chacon, Kral Juan Carlos huzurunda İncil ve Anayasaya el basarak yemin ederek resmen göreve başlamış, sonrasında yaptıklarıyla da hep gündemde kalmıştı. Göreve geldiğinde hamile olan bakan anne olduktan sonra altı haftalık doğum iznine çıkmış, tekrar göreve döndüğünde genelkurmay başkanı da dahil olmak üzere İspanyol ordusunun üst düzey bütün generallerinin işine son vermişti. Özellikle ordudaki üst düzey yöneticilerin görevden alınması ile heyecan yaratan Bakan’ın tutumu “sivil” müdahale ekseninde değerlendirilmişti.

Yurtdışında “barış gücünde” çalışan İspanyol askerlerin sayısının da artırılmasını savunan Katalan Bakan Chacon’ın yönetimindeki ordu önceki gün ise “sivil darbenin” nasıl gerçekleştirilebileceğini gösteren ilginç bir gelişmeye dahil oldu. Geçtiğimiz hafta Zapatero hükümeti tarafından açıklanan krize karşı önlemler arasında çeşitli devlet kurumlarının özelleştirilmesinin yer alması üzerine, İspanya'daki tüm havalimanlarını yöneten AENA çalışanları iş bıraktı. Hava kontrolünde de kısmi özelleştirme kararı alan hükümete tepki olarak çalışanların iş bırakması üzerine, İspanya'da hava trafiği büyük ölçüde dururken Zapatero eylemcilerin önceki geceyarısına kadar eylemlerini bitirip işyerlerine dönmemeleri durumunda askerlerin havalimanlarına gireceğini duyurmuştu. Bu gelişmelerin ardından ülkenin tüm havalimanları İspanyol ordusunun denetimine geçti.

Franco’nun ruhu dirildi
Sosyalist Enternasyonal üyesi de olan İspanyol Sosyalist Partisi hükümeti grev nedeniyle olağanüstü hal ilan ederken, bu alarm durumu eski İspanya diktatörü General Francisco Franco'nun 1975 yılında ölmesinden bu yana kullanılmayan bir yetkiyi kullanmak anlamına geliyor. Alarm aynı zamanda hava kontrolörlerinin işlerine dönmeleri talimatı anlamına gelirken hükümet yetkilileri çalışanları bunu reddetmeleri halinde iç hizmet kanunu uyarınca hapis cezasına çarptırılabilecekleri ile tehdit etti.

Grev on binlerce kişiyi etkiledi
Dün iş bırakan grevcilerin bir bölümü, İspanyol hava sahasında güvenli uçuş yapılabilmesi için görevlerinin başına dönerken, ülkeden iç ve dış uçuşlar tekrar başladı. AENA çalışanlarının grevi çok başarılı bir şekilde uygulamaya geçerken, grev nedeniyle özellikle İspanya’da Anayasa’nın yıldönümü nedeniyle ulusal tatil olması dolayısıyla onbinlerce yolcunun grevden etkilendiği kaydediliyor. Yetkililer grevin etkisinin uçuşlar üzerinde yaklaşık 48 kadar süreceğini kaydediyor.

(soL - Dış Haberler)