İşçiler hükümeti uyardı

Kamuda tıkanan toplu iş sözleşmelerine karşı işçiler bugün bir saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler.

soL (HABER MERKEZİ) Küçükyalı Kara yolları 1.Bölge Müdürlüğü'ne bağlı işçiler bugün iş bıraktı. Saat 11:00'de Bölge Müdürlüğü bahçesinde toplanan işçiler, ' Yaşasın Sınıf Dayanışması ', ' Direne Direne Kazanacağız', ' Genel Grev Genel Direniş ', 'Şalter inecek bu iş bitecek ', 'İMF Uşağı Tayip Amerika'ya ', ' Kölelik Yasasına hayır ', ' İşçi Memur el ele genel greve ', ' AKP şaşırma sabrımızı taşırma ' sloganları eşliğinde kapıya yürüdüler. Eyleme Türkiye Komünist Partisi ve Yurtsever Cephe İşçi Birliği 3. ve 4. bölge de katıldı.

Basın açıklamasında önce söz alan Türk-İş İstanbul Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak '1 Ocak 2009 tarihinde başlayan Toplu İş görüşmelerinde bütün iyi niyetlerine rağmen anlaşma sağlanamadı, Türk-İş ve kamu çalışanları olarak gücümüzü birleştirdik ve bugün ülke genelinde 269.000 işçi çalışmama hakkını kullandı' dedi. Büyükkucak'ın sözleri zaman zaman işçiler tarafından 'Türk-iş uyuma sabrımızı taşırma' sloganıyla kesildi.

Faruk Büyükkucak yarın toplanacak Türk-İş başkanlar kurulunda yeni eylem kararlarını alacaklarını söyledi. Tayip Erdoğan'ın Sakarya'daki konuşmasına değinen Büyükkucak 'Başbakan Sakarya'da işsizlikte, yoksullukta, açlıkta, ekonomik krizden söz etmesi gerekirken işçilere meydan okudu, yanlış yaptı' dedi.

Faruk Büyükkucak'tan sonra basın açıklamasını okumak için söz alan Yol-İş sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Erdem Acar, 1988 yılında Tayip Erdoğan'ın Darphane grevinde, grev defterine çalışanın hakkını savunan emeğin ve alınterinin yanında olduğunu söylediğini hatırlatarak basın açıklamasını okumaya başladı. Acar 'Gelinen durum, siyasi iktidarın özellikle de Başbakan'ın takınmış olduğu tavrı protesto etmek için 1 saatlik iş bırakma eylemini hayata geçirmekteyiz ' dedi.

"Son zamanlarda çok ciddi hak kayıplarına uğradık. İkramiye ve ücretlerde yapılan kesintiler arttı, enflasyon hızla ilerliyor" diyen Acar ,

"Kriz varsa çarede var diyenler, bize evde oturma pazara çık diyenler

Önce toplu sözleşmelerimizi bitirsinler.

Kapanan işyerleri ve fabrikaları üretime açsınlar.

İşten atılmaları, keyfi işten çıkartmaları durdursunlar.

Kıdem tazminatımızda ellerini çeksinler" gibi taleplerini sıralarken iktidarın patron yanlısı olduğunu savundu.

Açıklamanın devamında "Bu ülkenin işçileri, emekçileri uyumamalı, gece 03.00'lerde çıkarılan emek düşmanı yasalar geri çekilene kadar mücadele etmeli. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki örgütlü işçiler bu tabloyu tersine çevirecek bu oyunu bozacaktır" denildi.

Basın açıklamasında "İşçi sınıfı için Tayyip Bitmiştir", "Patrona Kıyak, İşçiye Dayak" dövizleri dikkat çekti.

Petrol İş'ten eylem
Türk-İş'in bu sabah Türkiye çapında düzenlediği 1 saatlik iş bırakma eylemleri kapsamında Petrol-İş Sendikası da Türkiye Petroller Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü'nde bir eylem yaptı. Eyleme Sendika Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın katıldı.

Mesai saatleri başlamadan personel servislerini durdurarak işyerinin kapısında toplanan Petrol-İş üyeleri, burada "Şalter inecek sözleşme bitecek" sloganı attılar.

Hükümet karşıtı sloganlarla işyerine yürüyen işçilere burada Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen hitap etti. Kendilerine destek veren "kapsam dışı" personele teşekkür eden Özgen, Türk-İş yönetiminin "gerekirse grev yaparız" sözlerini eleştirerek mutlaka grev yapmaya hazırlıklı olduklarını söyledi. Bu iş bırakma eylemlerini hükümetin duymaması halinde davul zurna ile greve çıkacaklarını ilan etti.

Daha sonra söz alan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, sondaj kulelerindeki sendika üyeleri dahil Türkiye çapında örgütlü oldukları en küçük birimlerde dahi bu iş bırakma eylemlerini gerçekleştirdiklerini anlattı. Öztaşkın, "neden olmadığımız krizin bedelini ödemeyeceğiz" mesajını vermek istediklerini ifade etti.

Kamu işçilerinin yüksek maaş aldığı yalanının anlatıldığından da söz eden Öztaşkın, açlık sınırı bin lira yoksulluk sınırı iki bin lira civarında iken, kamu işçilerinin vergi, sigorta gibi kalemler düşülmeden giydirilmiş maaşlarının net maaşlarmış gibi 2-3 bin lira olarak teşhir edildiğini söyledi. Öztaşkın, sermayeye kaynak aktaran hükümetin işçilerin maaşlarına sıra gelince kesintiler yapmaya çalıştığını vurguladı.