Iraklı'nın onuru bizimkilerin kârı!

Bush&#039a ayakkabı fırlatan gazeteci, ABD karşıtı direnişe yeni bir soluk katarken, Türkiye&#039de birileri olaydan rant çıkarma derdinde. AKP zihniyeti her gelişmeyi paraya çevirmek isteyen bir toplum yarattı. Gazetecinin ailesi ise tepkili.

soL (HABER MERKEZİ) 14 Aralık g&uumln&uuml Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi, t&uumlm d&uumlnyada savaşların sorumlusu olarak g&oumlr&uumllen, beş yıldır işgal altında bulundurduğu Irak'ta y&uumlzbinlerce insanı katleden bir y&oumlnetimin başındaki kişiye, Bush'a ayakkabılarını fırlatarak, bir anda hem Irak'ta hem d&uumlnyada ABD karşıtı direnişin simgesi haline geldi. Halen tutuklu bulunan ve Iraklı ve ABD'li yetkililer tarafından işkenceye maruz kalan El Zeydi i&ccedilin, d&uumlnyanın her k&oumlşesinde destek g&oumlsterileri yapıldı, ABD karşıtı protestolarda &quotayakkabı fırlatmak&quot &oumlne &ccedilıkan eylem bi&ccedilimi oldu.
&nbsp
B&uumlt&uumln bunlar yaşanırken, T&uumlrkiye'de ayakkabı imalat&ccedilısı bir firma da, El Zeydi'nin eylemini &quotreklamını yapmak&quot i&ccedilin kullanarak, kendisini d&uumlnyaya &quotmeşhur ayakkabıların imalat&ccedilısı&quot olarak pazarlıyor. Bush'a ayakkabı fırlatılmasının ertesi g&uumln&uuml T&uumlrkiye'de &ccedilıkan haberlerin yarısına yakını, &quotO Ayakkabı 'T&uumlrk Malı' &Ccedilıktı&quot başlığını taşıyordu. T&uumlrkiye'deki firmanın Bush'a fırlatılan ayakkabıların &uumlreticisi olduğu haberi, T&uumlrkiye'deki basın organlarının yanı sıra, New York Times, BBC gibi yabancı basın organlarında da kendisine yer buldu.

Reklam tuttu
Baydan Ayakkabı adlı firmanın sahibi Ramazan Baydan, s&oumlz konusu ayakkabı modelini 10 yıldan beri &uumlrettiğini ve beş yıldır da Irak dahil Ortadoğu &uumllkelerine ihra&ccedil ettiğini s&oumlyl&uumlyor. Baydan, Bush'a fırlatılan ayakkabıyı televizyonda g&oumlr&uumlnce tanıdığını, ertesi g&uumln fotoğrafını g&oumlr&uumlnce emin olduğunu, gene de &quotIrak'taki iş ortaklarını da arayıp kesinleştirdiğini&quot anlatıyor.

Baydan'ın reklamı &quottutmuş&quot. Firma, ABD'den 18 bin, Irak'tan da 15 bin ayakkabı siparişi almış, İngiltere'den bir dağıtımcı firma, Avrupa satış temsilcisi olmak i&ccedilin başvurmuş. Firmanın siparişleri karşılamak i&ccedilin 100 kişiyi daha işe aldığı s&oumlyleniyor. Bu durum, T&uumlrkiye'de medya i&ccedilin yeni bir &quotgurur kaynağı&quot oldu. Bir&ccedilok haber sitesinde, &quotO ayakkabı 100 kişiyi iş sahibi yaptı&quot başlıklı haberler g&oumlr&uumll&uumlyor.

&quot&Oumlm&uumlr boyu ayakkabınız bizden&quot

Baydan firması, satışlarının bunca artmasına neden olan Iraklı gazeteciyi ve eyleme neden olan ABD işgalini de d&uumlş&uumlnm&uumlş tabii. Ramazan Baydan, Bağdat'ta sloganı &quotG&uumlle G&uumlle Bush, Hoş Geldin Demokrasi&quot olan afişli bir kampanya d&uumlzenleyeceğini a&ccedilıkladı. Kendisi ayrıca El Zeydi'nin başına gelenleri g&uumln&uuml g&uumln&uumlne izliyormuş. &quotZeydi ailesinin t&uumlm fertlerinin &oumlm&uumlr boyu ayakkabı sponsorluğunu &uumlstlenmeye karar verdiğini&quot ifade ediyor.

Ayakkabı firmasının sahibi, ABD Başkanı Bush konusunda da &quothassas&quot. Olayın firması i&ccedilin yarattığı reklamdan memnun olsa da, ayakkabıların Bush'a herhangi bir zarar vermemesinden duyduğu memnuniyeti de ifade ediyor. Baydan'a g&oumlre, &quotayakkabıları&quot hafif olduğundan, Bush'a isabet etmiş olsaydı da zarar vermezdi. İşte, T&uumlrkiye'de medya ve ticaret d&uumlnyası a&ccedilısından gurur duyulacak bir başlık daha.
&nbsp
&quotAbimin eyleminden rant sağlamaya &ccedilalışanlar var&quot

El Zeydi'nin kardeşi Durgam El Zeydi ise bir a&ccedilıklama yaparak, abisinin eyleminden ticari kazan&ccedil sağlamak i&ccedilin yararlanmak isteyenlere tepkisini ifade etti. Suriyeliler'in ayakkabıların Suriye'de, T&uumlrkler'in T&uumlrkiye'de yapıldığını, Mısırlılar'ın da El Zeydi'nin ayakkabıları Mısır'da aldığını iddia ettiğini belirten Durgam, &quotBildiğim kadarıyla onları Bağdat'tan almıştı ve Irak imalatıydılar&quot dedi.
&nbsp
Ayakkabılar Irak'ta g&uumlvenlik g&oumlrevlileri tarafından imha edilmiş olduğundan, ne Baydan'ın ne de diğer iddia sahiplerinin s&oumlylediklerinin doğrulanma ya da yanlışlanma olanağı bulunmuyor.
&nbsp
T&uumlrkiye'de t&uumlccarlar bu işi sevdi

Baydan firması, bu t&uumlr &quotticari girişimciliğin&quot ilk &oumlrneği değil. Daha &oumlnce de T&uumlrkiye'de ticaret d&uumlnyası benzer &quotuluslararası tanıtım&quot fırsatlarını ka&ccedilırmamıştı.
&nbsp
Barack Obama ABD Başkanı se&ccedilildiğinde, Konya'daki bir ayakkabı imalat&ccedilısı firma, Obama'ya &oumlzel ayakkabı &uumlrettiğini, hediye olarak kendisine g&oumlndereceğini ve piyasaya da &quotObama modeli&quot olarak s&uumlreceğini duyurarak basında geniş yer bulmuştu.
&nbsp
T&uumlrkiye'deki &ccedilorap &uumlreticileri, Edirne Selimiye Camii'ne yaptığı ziyaret sırasında yırtık &ccediloraplarıyla g&oumlr&uumlnt&uumllenen D&uumlnya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz'e &ccedilorap g&oumlndererek g&uumlndeme gelmişti.
&nbsp
Basın, Saddam H&uumlseyin'in ABD işgali altında idam edilmesinden de, &quotSaddam, idama T&uumlrk terzi Recep Cesur'un diktiği takım elbiseyle gitti&quot haberleriyle ticari pay &ccedilıkarmayı başarmıştı.