Irak’ta çekilmenin bilançosu ağır

Irak’ta çekilme günü olarak bilinen ve hükümetçe “Bağımsızlık Günü” ilan edilen 30 Haziran’da düzenlenen bombalı saldırıda 32 kişi öldü. Çekilmenin arifesi sayılan son 10 günde düzenlenen eylemlerinde ölenlerin sayısı 250 olurken, yüzlerce Iraklı da yaralandı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD ve Irak arasında yapılan anlaşma uyarınca önceki gün yürürlüğe giren askeri çekilme süreci, Irak'ta bombalama eylemlerini de beraberinde getirdi.

Hükümet tarafından "Bağımsızlık Günü" ilan edilen çekilme gününde, Kerkük'te düzenlenen bombalı bir saldırıda 35 kişi öldü, 91 kişi yaralandı. ABD Devlet Başkanı Baracak Obama, saldırının ardından bir açıklama yaparak Irak güvenlik güçlerini "uyarırken", Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr ABD'den tam çekilme talep etti.

Haziran: Son bir yılın en kanlı ayı
ABD askerlerinin çekilmesi gündeminin zirvede yer aldığı Haziran ayı, Irak'ta son 12 ayın en kanlı dönemi olarak tarihe geçti. Haziran'da düzenlenen saldırılarda 437 Iraklı yaşamını kaybetti. Kayıpların 250 kadarının son 10 gün içinde yaşanmış olması ise, çekilme günü yaklaştıkça saldırıların artmış olduğunu gösteriyor.

Saldırıların arkasında, hükümetle arası bozulan ve maaş alamadığı için tekrar direniş saflarına geçen Sünni Uyanış Konseyleri'nin belirgin biçimde yer aldığı tahmin ediliyor. Hükümet adına direnişçi gruplara karşı maaşla savaşan Uyanış Konseyleri, çekilme gündeminden önce ABD ordusu tarafından finanse ediliyordu.

Obama'dan uyarı
ABD Başkanı Barack Obama, önceki gün Kerkük'te gerçekleşen saldırının ardından dün yaptığı açıklamada, Irak hükümetini dikkatli olması yönünde uyardı.

Obama, "Irak hükümetinin gücünü bombalamalar yoluyla sınamak ve Irak halkını bombalarla çözmek isteyenler olacaktır. Irak hükümetini zor günler bekliyor" diye konuştu.

Sadr: "Tüm işgal güçleri çekilsin"
Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr, lideri olduğu Mehdi Ordusu'nun resmi internet sitesinden dün yaptığı açıklamada "Irak'taki mevcut Amerikan askeri varlığı, hükümetin ve Amerikan ordusunun çekilme konusunda ciddi olmadığını göstermektedir" ifadelerine yer verdi.
Irak'ta çekilmenin ardından 131 bin askerinin ve çok sayıda özel güvenlik mensubu, istihbarat elemanı vb. unsurun bulunduğunu belirten Sadr, "Çekilme tüm işgal güçlerini kapsamalıdır: Ordu, istihbarat, kontrgerilla, özel güvenlik şirketleri ve diğerleri. Diğer türlü çekilme eksik ve işe yaramaz olacaktır" dedi.

Odierno "eksik çekilme"yi kabul etti
ABD Ordusu Irak Komutanı Orgeneral Ray Odierno, çekilmenin ardından dün ilk kez düzenlediği basın toplantısında, ABD ordusunun kentlerden eksik biçimde çekildiğini zımnen kabul etti.

Önce "ABD kentlerden çekilmesini tamamlamıştır" açıklamasında bulunan Odierno'ya, toplantıda bulunan bir gazeteci halen Irak kentlerinde çok sayıda ABD askerinin bulunduğunu hatırlattı. Odierno, aynı gazetecinin "Irak kentlerinde tam olarak kaç ABD askeri kalacak" biçimindeki sorusuna verdiği yanıtla, kentlerdeki yüksek sayıda asker kaldığını zımnen kabul etti. Odierno, gazetecinin sorusunu "bugünle kıyaslandığında çok az" diye yanıt verdi. "Kesin rakam söyleyemem" diyen Orgeneral Odierno, ABD askerlerinin Irak ordusunun eğitim ihtiyaçlarını karşıladığını iddia etti.

ABD yönetimi, Irak hükümetiyle imzaladığı Güçlerin Durumu Anlaşması'nda (Status of Forces Agreement - SOFA), 30 Haziran 2009 tarihine kadar kentsel bölgelerden, 2011 yılının sonuna kadar da tüm Irak'tan çekileceğini açıklamıştı.