Ilımlı konuşmaya ılımlı olmayan tepkiler

Obama’nın ‘ılımlı İslam’ konuşması Arap topraklarında Filistin devleti dışında pek ılımlı karşılanmadı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır'da yaptığı konuşmayla İslam dünyasını ve ABD'yi barıştırmak istedikleri mesajını verdi. 'Aşırı' olanı dışında İslamla sorunları olmadığını belirten Obama, ılımlı bir model önerisini de ilan etmiş oldu.

Obama'nın ılımlı İslam mesajının yankıları ise Mukteda el Sadr tarafından pek olumlu karşılanmadı. Irak'taki en etkili Şii grup olan Sadr hareketinin başındaki lider, Obama'nın konuşmasının ABD'nin dünyayı kontrolü altına almasının yeni bir yaklaşımı olduğunu belirtti. Necef'te gazetecilere açıklama yapan Sadr, "Obama İslam düşmanı olan ABD politikalarını değiştiremez" dedi. Obama'nın ancak Irak ve Afganistan'dan askerlerini çektiğinde ve İsrail'e olan desteği kestiğinde inandırıcı olacağını belirten Sadr, "Direniş devam ediyor haberi olsun. Sözlerine inanmıyoruz" dedi.

Lübnan'da bulunan Hizbullah lideri de Obama'nın Kahire'deki konuşmasının ABD'nin İslam dünyasında farklı bir politika izleyeceği mesajı taşımadığını vurguladı.

İsrail'e mesaj verilmiş
Filistin devlet başkanlığından yapılan açıklama ise Hizbullah ve Sadr'ınkinden farklı oldu. Başkanlık ofisinin kamuoyuna sunduğu açıklamada Obama'nın konuşmasının yeni ve farklı bir başlangıç olduğu, ayrıca da İsrail'e açık bir mesaj içerdiği vurgulandı. Başkanlık sözcüsü Nebil Ebu Rodeyna'nın belirttiğine göre Obama acı çeken Filistinlilere atıfta bulunan Obama, işbirliğine, güvenmeye ve dinlemeye hazır durumda. Ebu Rodeyna ayrıca Obama'nın İsrail'e yerleşimleri durdurması için çağrıda bulunduğunu ve bunun Filistin haklarına saygı duymak anlamına geldiğini belirtti.

'Konuşma gerçek siyasetten uzak'
Gazze'de İsrail güçleriyle çatışma halinde olan Hamas örgütünün Obama'nın konuşmasına yaklaşımı ise Filistin devleti kadar iyimser değil. Obama'nın konuşmasının "yumuşak diplomasi ve kompliman" dolu olduğunu belirten örgüt konuşmanın, değişimi sağlayacak olan gerçek siyasetten uzak olduğunu vurguladı. Örgüt adına konuşan Fevzi Berhum, Obama'nın direnişi şiddet olarak tanımladığını ancak İsrail'in Gazze Şeridi'nde ve Batı Şeria'da yürüttüğü saldırganlıktan bahsetmediğine dikkat çekti.