Hollanda'da aşırı sağın yükselişi

Hollanda’da dün yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın oylarındaki yükseliş dikkat çekti.

soL (DIŞ HABERLER) İslam karşıtı Fitne filmiyle Müslüman kamuoyundan tepki çeken Geert Wilder'in lideri olduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi, oyların yaklaşık yüzde 15'ini alarak koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Parti'nin ardından ülkede en fazla oy alan ikinci parti oldu. Böylece İlk kez Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yarışan Özgürlük Partisi, Hollanda'nın Avrupa Parlamentosu'ndaki 25 sandalyesinden dördünü kazandı.

Seçimlerde Başbakan Jan Peter Balkenende'nin mensubu olduğu CDA ile koalisyonun diğer büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi oy kaybına uğradı. Her iki partinin de daha önce 7'şer olan üye sayıları, Hristiyan Demokratlarda 5'e İşçi Partisinde ise 3'e düştü. Özgürlük Partisi Gözlemcilere göre, ilk kez Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yarışan Özgürlük Partisi, ülkede çoğunluğu Fas ve Türkiye'den gelen Müslüman göçmenlerin ağırlığını artırmasından rahatsızlık duyanların desteğini aldı. Seçimlere katılım düşük olması nedeniyle Avrupa genelinde seçim sonuçlarda aşırı sağcıların yükselişe geçmesi bekleniyor. Pazar günü tamamlanacak seçimlerde 27 üye ülkede toplam 375 milyon kayıtlı seçmen.

Bu yıl içinde de İrlanda'da yeniden referanduma sunulacak Lizbon Anlaşması'nın (Reform Anlaşması) kabul edilmesi halinde Avrupa Parlamentosu'nun yetkileri artacak.