Hızlı Bakan Davutoğlu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Ortadoğu ve Kafkaslar'da ABD cephesinde yeni gelişmelerin beklendiği bir dönemde Bakanlığa hızlı bir başlangıç yaptı. Davutoğlu göreve başladığından beri bir ay geçmeden ikinci kez ABD'ye gidiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Mayıs başındaki Bakanlar Kurulu değişikliği ile AKP Hükumetinin Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Ahmet Davutoğlu, Bakan olur olmaz, daha bir ay bile dolmadan ABD dahil beş ülkeyi ziyaret etti. Davutoğlu bugün de Türkiye-ABD ilişkileri konulu bir konferansa katılmak üzere ABD'ye gitti.

"ABD-Türkiye: Küresel Değişim Döneminde Ortak Çözüm Arayışı" başlıklı konferans DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK), Türk-Amerikan Konseyi (ATC) ve Türkiye'nin Amerikalı Dostları'nın (AFOT) tarafından Vaşington'da düzenleniyor. Konferansa Davutoğlu'nun yanı sıra Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar ve Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atanan Muhtar Kent'in katılacağı açıklandı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu bugün gerçekleştirdiği ABD ziyareti ile göreve başladığı ilk bir ay içerisinde altı yurtdışı ziyaretinin ikisini ABD'ye yapmış bulunuyor. Dışişleri Bakanı'nın ilk ayının yoğun trafiği özetle şöyle gerçekleştirdi:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "ilk resmi ziyaretini" 6 Mayıs'ta Kuzey Kıbrıs'a gerçekleştirdi ve burada Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la görüştü.

Davutoğlu Bakanlığının sekizinci gününde ABD'yi ziyaret etti. ABD'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Ortadoğu sorununu ele aldığı toplantılara katıldı ve ikili görüşmelerde bulundu.

Davutoğlu bundan 10 gün sonra 19 Mayıs'ta Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin 47. toplantısına katılmak için Başmüzakereci Egemen Bağış'la Brüksel'deydi. Burada AB konusunda doğrultunun kaybedilmediğini vurgulayarak "AB süreci tek yönlü, ne geri dönüşü ne sağa ve sola çıkışı var" mesajı verdi.

24 Mayıs'ta İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 36. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere Şam'daydı. Davutoğlu İslam dünyasına "yeni bir vizyon gerektiğini" savunduğu bir konuşma yaptı ve Suriye Devlet Başkanı Beşer Esad ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Davutoğlu Şam'dan Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'ye giderek orada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Davutoğlu'nun Azerbaycan ziyareti de basına "ilk resmi ziyareti" olarak yansıtıldı.

Davutoğlu'nun ABD ziyaretinin ardından önümüzdeki ay içerisinde Irak, Afganistan ve Pakistan'a ziyaretlerde bulunacağı açıklandı.