Hamas geri adım atıyor

El Fetih'e bağlı militanların Refah kapısının açılması karşılığında Gazze'ye yerleşmesini kabul eden Hamas'ın, uluslararası güçlerin kontrol görevi yapmasına da onay verdiği ileri sürülüyor.

soL (DIŞ HABERLER) Hamas'ın, Kahire'de Mısır yetkilileriyle sürdürdüğü temaslarda bazı geri adımlar attığı iddia ediliyor. Hamas'ın Gazze'ye El Fetih'e bağlı militanların yerleştirilmesine ve daha önce "işgal gücü gibi muamele ederiz" dediği uluslararası güce onay vermeye hazırlandığı söyleniyor.

El Fetih'e zeytin dalıHamas'ın Şam'da bulunan temsilcilerinden oluşan delegasyonun Kahire'de yürüttüğü görüşmelerde, El Fetih'e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayları'nın Refah Geçidi'nin açılması şartıyla bölgede devriye görevi yapmasına izin verdiğini duyuran kaynaklar, söz konusu adım için, Hamas'ın, yerleştirilecek kuvvetlerin Gazze'de bulunanlardan oluşturulmasını şart koştuğunu ileri sürdü.
Gazze'de yaşanan başarısız El Fetih darbesinin ardından, El Aksa militanları hiçbir stratejik noktada görev yapamıyordu. Hamas, El Fetih'in "Batı Şeria'daki üst düzey yetkililere suikast" tehdidinden sonra, Gazze'de bir grup El Aksa milisinin görev yapmasına onay vermiş, ancak savaş sırasında bu grupların İsrail'e bilgi sızdırdığını iddia etmişti.
Yorumcular, Hamas'ın El Fetih'le uzlaşı adımının geçici de olsa birlikteliği sağlamak ve ateşkes görüşmelerinde İsrail'e karşı elini güçlendirmek anlamına geldiğini belirtiyorlar.
Uluslararası güce yeşil ışıkHamas sözcüsü Ayman Taha, Londra'da yayınlanan Şark El Avsat'a yaptığı açıklamada, Gazze sınırındaki geçitlerin kontrolü için uluslararası gücün yerleştirilebileceğini söyledi. Hamas'ın uluslararası gücü kabul etmesinin iki şartı bulunuyor. Birincisi, bu kuvvetlerin Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından oluşturulması, ikincisi, Gazze'nin dışına yerleştirilmesi. Söz konusu şartların yerine getirilmesi durumunda, Hamas, İsrail'le birlikte devriye görevi yapacak olan uluslararası güce "işgal gücü" gibi davranmayacak.
Hamas sözcüsü uluslararası gücün yetkilerinin neler olacağı ve kumandasının hangi ülkeye ait olacağı hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Hamas Sağlık Bakanı Basim Naim, Hamas'ın ateşkes kararı almasında Türkiye'nin öncü rol oynadığını söylemişti. Ancak, Hamas'ın AB'ye yaktığı yeşil ışık, daha kritik bir karar. Çünkü, Türkiye'nin aksine, AB, Gazze katliamının başından bu yana İsrail yanlısı açıklamalar yapmış, son olarak da Fransa donanmasına ait bir fırkateynin Gazze'nin denizden kuşatılmasına destek vermek için bölgeye hareket ettiği duyurulmuştu.
Bazı şartlarda pazarlık yokHamas, Kahire'de devam eden görüşmelerde, bazı konularda pazarlığa girmiyor. Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını talep eden Hamas, bunların karşılığında kalıcı bir ateşkes garanti ediyor.
Hamas'ın bir yandan ablukanın kaldırılmasını talep etmesi, bir yandan da ablukayı pekiştirmek ve silah kaçakçılığına engel olmak istediğini açıklayan AB gücüne yeşil ışık yakması, büyük bir çelişki olarak görülüyor.
Açlık ve yıkımla Gazze terbiye ediliyorGazze'deki yıkımın maddi tutarının 2 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yüzlerce ev, okul, cami, askeri tesis, bakanlık binası, spor tesisi, işyeri ve tarım alanını yok eden saldırıların durmasıyla, Hamas yeniden inşa faaliyetlerine hız verdi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, yardımların Hamas'ın eline ulaşması durumunda, İsrail ambargosuyla karşılaşacağını duyurdu. Barak'ın bu adımı, yardımların Abbas yönetimine kanalize edilmesi isteğinden kaynaklanıyor.