Füze Kalkanı rafa mı kalkıyor?

Rus gazetesi Kommersant, ABD’nin İran’a karşı ittifak karşılığında Rusya’ya çarpıcı bir teklifte bulunduğunu iddia etti.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya'nın önde gelen günlük gazetelerinden Kommersant, ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev'e mektup yazarak çarpıcı bir teklifte bulunduğunu iddia etti.

Gazete, Obama'nın Rusya'ya, İran'a karşı destek sunması halinde Füze Kalkanı projesinden vazgeçmeyi önerdiğini yazdı.

Buluşma öncesi çarpıcı teklif
Obama'nın yemin ederek göreve başlamasından bu yana iki ülke arasında ilk büyük diplomatik buluşma, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelecekler.

Öneriye ilişkin haberin, bu önemli buluşma öncesinde çıkması dikkat çekiyor.

Füze Kalkanı: Sürekli gerilim
İki ülke arasında özellikle Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesine doğru ilerleyen süreçte büyük gerilim kaynağı olan proje, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne konuşlandırılacak füze ve radar üslerini kapsıyor.

Gazetenin haberi henüz iki tarafça teyit edilmemiş olmakla birlikte, ABD-Rusya ilişkilerinde olası bir denge noktasını yansıtıyor. Rusya, Gürcistan müdahalesinin ardından giriştiği "diplomatik yeniden inşa" önerileri arasında, ABD'ye Afganistan'da daha çok destek verme önerisinde bulunmuştu.

ABD ve Rus devlet başkanlarının, 2 Nisan'da Londra'da gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi'nde bir araya gelerek, konuyla ilgili önemli mesajlar vermeleri bekleniyor.