Fransa'da 2,5 milyon işçi yürüdü

Fransa son 20 yılın en büyük işçi yürüyüşüne sahne oldu. Ülkenin genelinde 2 milyon işçi ve memur Sarkozy'nin uyguladığı neo-liberal politikalarına karşı birleşti.

soL (DIŞ HABERLER) Fransa işçi sınıfı Sarkozy'nin kriz bahanesiyle uygulamaya soktuğu neo-liberal politikalara karşı birleşti. Ülke genelinde 2,5 milyon işçi Perşembe günü gerçekleşen oldukça etkili grevlerin ardından sokağa döküldü. Daha önce sendikaları suçlayan Sarkozy geri adım attı ve sendika temsilcilerini kabul edeceğini açıkladı.

Sokaklarda insan seliFransa'da batık bankaları kurtarma planları açıklayan Sarkozy hükümetinin sosyal ve ekonomik politikalarına karşı bir günlük genel grev yapan kamu ve özel sektör çalışanları, başta başkent Paris'te olmak üzere ülke genelinde dev protesto yürüyüşleri düzenlediler.
Eylemleri organize eden sendikalar platformu ülke genelinde 2,5 milyon işçinin sokağa döküldüğünü söyledi. Dev işçi yürüyüşleri son 20 yıldaki en büyük eylemler olarak nitelendiriliyor.
Gelirlerin düşmesine ve batan bankaların kurtarılmasına tepkiSarkozy seçim programında orta ve düşük gelirlilerin gelirlerini arttıracağı sözünü vermişti ancak son yıllarda Fransa'da bu kesimler giderek yoksullaştı. Sarkozy'e karşı büyük tepkinin gerisinde yatanın söz verdiği halde gelirlerde iyileşmenin aksine düşüşün yattığı söyleniyor.
Diğer yandan sürekli açık veren bütçeden tasarruf yapmak için başta öğrenim alanı olmak üzere bir çok alanda kadro kısıtlamasına giden hükümetin krizden dolayı batık bankaları kurtarmak için sürekli paketler açıklaması da protesto gösterisinde sert bir şekilde eleştirildi. Eylemciler "krizi halka yükleyemezsiniz" ve "halkın parası ile batan bankaları kurtarmaya son" pankartları açtılar.
Paris'te 300 bin kişi yürüdüBaşkent Paris'te Bastille ile Opera meydanları arasında yapılan yürüyüşe organizatörlerin verdiği rakamlara göre 300 bin kişi katıldı. Paris polisinin ise başkentteki yürüyüşe katılanların sayısını 65 bin olarak vermesi dikkat çekti.
Bastille Republique ve Opera'yı birbirine bağlayan büyük bulvarlar ve çevredeki yollar adeta insan seli ile dolarken göstericilerin toplanmaya başladığı öğle saatlerinden akşam geç saatlere kadar trafik felç oldu. Protesto yürüyüşlerine, genel grev çağrısı yapan 8 büyük sendika ile ana muhalefetteki Sosyalist Parti, Fransız Komünist Partisi ve başka bazı sol partiler de destek verdi. Sosyalist Parti'nin yeni Genel Sekreteri Martine Aubry'de bizzat yürüyüşe katılarak göstericilere destek verdi.
Öğretmenler, demir ve havayolu işçilerinden tam destekHükümetin öğrenim alanında kadro kısıtlamasına gitme reform paketini protesto eden öğretmenlerin de yoğun olarak katıldığı grev dolayısıyla ilk, orta ve yüksek okullarda eğitim önemli ölçüde aksadı. Sendika temsilcilerinin verdiği bilgilere göre ilk ve orta dereceli okullarda çalışanların yüzde 60'ı grevi destekledi.
Bu arada demir yolları ve hava yolları çalışanları ile toplu taşıma araçlarında çalışanların da yoğun biçimde greve katılmaları nedeniyle başkent Paris başta olmak üzere birçok büyük kentte ulaşım felç oldu. Grevlerden Paris'te özellikle RER tren hatlarının etkilendiği gözlenirken Marsilya'da metroların tamamen kapandığı bildirildi. Diğer yandan kamu sektörü çalışanlarının yanı sıra fabrika işçileri, bankacılar ve hastane çalışanları da greve katılarak hükümetin politikalarını protesto ettiler.
Sarkozy geri adım attıSarkozy yaptığı açıklamada yürüyüşün vatandaşlarının hakkı olduğunu söylemekle yetindi. Kesin bir tarih açıklamayan Sarkozy Sendika temsilcilerinin mesajlarını alan Cumhurbaşkanı Sarkozy sendika temsilcilerini ve işverenlerin temsilcilerini önümüzdeki Şubat ayı içerisinde kabul edeceğini bildirdi. Sarkozy daha önce yaptığı açıklamalarda ise sendika liderlerine yüklenmeyi tercih etmiş ve görüşmemişti.
Eylemciler "Bankaları kurtarma, istihdamı arttır"Gelecek yıl işsizliğin yüzde 10'u bulması beklenen Fransa'da Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin muhalifleri, hükümetin maliyet düşürücü reform programından vazgeçip, ekonomiyi teşvik paketleriyle canlandırma konusuna daha fazla odaklanmasını istiyorlar.
Ülke çapında 56 eylem yapılırken bazı kentlerdeki katılım ise şöyle:Paris: 300 binMarsilya: 300 binBordo: 90 binNantes: 50 binRennes: 50 binMans: 50 bin Poiters: 30 binRouen: 40 binLion: 53 binGrenoble: 60 binDijon: 30 binNice: 25 binOrleans: 25 binStrazburg: 15 binLile: 35 binCaen: 40 binSaint-Brieuc: 20 binLarient: 25 bin