Fransa NATO'ya "resmen" dönüyor

Bir süredir NATO'nun askeri kanadına döneceğinden bahsedilen Fransa, bu konudaki resmi mektubunu NATO Genel Sekreteri'ne iletti.

soL (HABER MERKEZİ) Fransa, NATO'nun askeri kanadına tekrar girebilmek için resmi başvuruda bulundu. NATO'da uzun yılardır görev alan ancak 1966 yılından beri askeri kanatta yer almayan Fransa, Sarkozy'nin gelişiyle birlikte tekrar askeri kanada girmek için girişimlerde bulunmaya başladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, ülkesinin NATO'nun askeri kanadına dönmesi isteğini içeren resmi mektubu, NATO Genel Serketeri Jaap de Hoop Scheffer'a verdiği öğrenildi. Bir Fransa ve bir NATO yetkilisi, mektubun, geçtiğimiz haftaiçi Brüksel'de gerçekleştirilen AB zirvesi sırasında verildiğini bildirdiler.

Dün ve bügün
Sarkozy, iki hafta önce yaptığı bir açıklamada "Mesafe koymamız, bizim bağımsızlığımızı ve manevra alanımızı daraltacaktır" dedi ve NATO'nun askeri kanadına girmek istediklerini belirtti. Fransa, 1996 yılında, dönemin cumhurbaşkanı Charles de Gaulle tarafından, "Fransa'nın egemenliği ve bağımsızlığını vurgulamak" için NATO'nun askeri kanadından çekilmişti.

Askeri kanat
1966'dan beri askeri kanat içinde yer almayan Fransa, yıllardır bir çok askeri görev üstlendi. Bosna ve Kosova'ya askerlerini NATO şemsiyesi altında gönderen Fransız ordusu, Afganistan'da NATO kuvvetlerinin komutanlığını da yaptı.