Fransa: AB Balkanlar’a kadar genişlesin

Fransa’nın AB İşleri Bakanı Bruno Le Maire, Avrupa Birliği’nin Balkan devletlerini üye yaptıktan sonra genişleme sürecini durdurması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Fransa AB İşleri Bakanı Bruno Le Maire, yarın Devlet Bakanı ve Başmüzkereci Egemen Bağış'la gerçekleştireceği toplantı öncesinde hükümetlerinin politikasını açıkladı. Le Maire, birliğin Balkanlar'dan öteye genişlemesinden yana olmadıklarını söyledi.

Le Maire, Bağış'a Türkiye'yi "dost bir ülke" olarak gördüklerini, fakat Avrupa Birliği'nin Balkanlar'dan öteye genişlemesinden yana olmadıklarını söyleceğini aktardı. Le Maire, "Bu siyasi proje, Avrupa'nın ABD ve Çin'e karşı çıkar ve değerlerini koruyabilmesi için uluslararası planda siyasi ağırlığının kuvvetlendirilmesidir. Bu siyasi projeyi inşa edebilmek için Avrupa kurumlarının ve entegrasyonunun kuvvetlendirilmesi gerekiyor. Bu da 27'ler Avrupası'nın kuvvetlendirilmesi demektir. Bir yandan kurumları ve entegrasyonu kuvvetlendirelim, diğer yandan da Türkiye'yi entegre ederek sınırlarımızı açalım diyemeyiz, bu mümkün değil" diye konuştu.

Fransız Bakan, tüm Balkan ülkelerinin AB üyesi olmasını, fakat bundan sonra birliğin genişlemeyi durdurarak birliği güçlendirme faaliyetlerine yoğunlaşmasını savunduklarını belirtti.