Filistin'in en kanlı yılı

Filistin İnsan Hakları Merkezi 2008 yılının 1948'deki büyük felaketin ardından en kanlı yıl olduğunu açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Gazze merkezli Filistin İnsan Hakları Merkezi (FİHM) pazar günü yayınladığı raporda 1948'de yaşanan katliam ve sürgün dalgasının ardından 2008 yılının en kanlı yıl olduğunu belirtti. Şiddet olayları, iç hesaplaşmalar ve İsrail saldırılarını içeren raporda FİHM Başkanı Dr. Raji Sourani'nin Ramallah'taki Fetih ve Gazze'deki Hamas yönetimlerini Filistinlilerin ölümüne yol açan sert saldırılarını eleştirisi de yer aldı. Sourani iki grubun ivedilikle anlaşmasını talep ederken, İsrail saldırıları ile tükenen ülkeyi kaosa sürüklenmemesini istedi.

İsrail 868 kişiyi katletti

Rapora göre 2008 yılında İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimciler 868 kişiyi katlettiler ve bu sayının yüzde 94,5'i Gazze'ye yönelik kanlı Dökme Kurşun adlı operasyon nedeniyle gerçekleşti. 2008 sonuna kadar 820 kişinin katledildiğini belirten yetkililer 48 kişinin (yüzde 5,5) Batı Şeria'da yaşamını yitirdiğini belirtti. İsrail'in geride bıraktığı kanlı bilançonun yüzde 47,6'sını sivillerin oluşturduğunu ifade eden Merkez, söz konusu insanların İsrail askerleri veya Yahudi nüfus için herhangi bir tehlike yaratmadığının altını çizdi.

Bu denli sivil kaybının büyük bir yıkım olduğunu ifade eden Merkez, Batı Şeria'da 2433, Gazze'de 68 kişinin İsrail askerleri tarafından kaçırıldığını ve 9 binden fazla Filistinli'nin İsrail cezavevlerinde olduğunu hatırlattı. Özellikle Batı Şeria'da İsrail askerlerinin ve yerleşimcilerin Filistinlilere saldırılar düzenlediğini duyuran merkez, Filistinlilere ait toprakların gasp edilmeye devam ettiğini ifade etti. Bu toprakların bir kısmının üzerinde yeni yerleşimler açıldığını, bir kısmının da Batı Şeria'yı bölen "işgal duvarı"nın inşaatı içiin kullanıldığını ifade eden Sourani de, İsrail saldırılarının sistematik ve kasıtlı yapıldığını belirtti.

Rapor İsrail'in 2008 yılında Filistinlilere ait 216 evi yıktığına ve bunların 107'sinin Batı Şeria'da, 109'unun Gazze'de olduğuna yer verirken, 2008 yılında başlayan ve 2009'a kadar devam eden "Dökme Kurşun" operasyonunun tam bilançosu ele alınmadı.

Gruplar arası mücadele İsrail kadar can aldı
Filistinli gruplar arasında çatışmaların da sivillere zarar verdiğini belirten merkez, 13'ü kadın 25'i çocuk toplam 107 insanın Filistinliler tarafından öldürüldüğünü ifade etti. Filistinlilerin kurşunlarıyla 411 kişinin de yaralandığını ifade eden merkez sivillere yönelik şiddet olaylarının siyasi gruplara bağlı güçlerin çatışmaları neticesinde tırmanışa geçtiğini ifade etti. Hamas'ın kontrolü altındaki Gazze ve Fetih'in yönettiği Ramallah'ta bazı insanların da siyasi kimlikleri nedeniyle tutuklandığına ve cezaevine koyulduğuna yer verildi. Aynı mücadeleler sırasında grupların ifade özgürlüğü, insan haklarına sayğı gibi konularda hassasiyetlerini yitirdiklerini belirten merkez, Hamas ve Fetih'in kendilerini eleştiren medya organlarına şiddetle karşılık verebildikleri belirtildi.