Fethullah aydınını arıyor

Gülen’in dönüşü için sinyal kollayanlara "Fethullah Gülen" romanının yazarı Faruk Mercan cevap verdi. “Hoca Efendi”nin "ince bir sitemle" beklediği, kendisini çağıran bir “aydın” hareketiymiş.

soL (HABER MERKEZİ) Eylül ayında piyasaya çıkan "Fethullah Gülen" isimli romanın yazarı Faruk Mercan, Zaman gazetesine verdiği röportajda, kitabının hedefi ve hazırlık aşamasıyla ilgili soruları yanıtlarken, akıllardaki bir soruya da cevap vermiş. Gülen, dönüş için "aydın"ların sesini yükseltmesini bekliyormuş meğer. Türkiye'ye gelişinin "toplum huzuruna yönelik provokasyonlara zemin hazırlayacağı" endişesinde olan Gülen'e bu tür bir sahip çıkışın davet niteliği taşıyacağının altını çizmiş Mercan ve serzenişi nakletmiş.

9 yıldır ABD'de yaşayan Gülen'in, geçtiğimiz Haziran ayında yeşil kartı birkaç haftalığına iptal edilmiş ve yine aynı tarihlerde Yargıtay, hakkındaki davada nihai olarak beraat kararı vermişti. O günlerde dönüşü üzerine çok fazla spekülasyon yapılan Fethullah Gülen'e Cem Vakfı Başkanı İzettin Doğan destek olmuş ve "Nâzım'a yapılan Hoca Efendi'ye yapılmasın" demişti. Hakkında açılan dava yüzünden üzgün olan Fethullah Gülen, bu tür kuvvetli örnekler beklemiş, göremeyince de kırılmış.

Türkiye'de olduğu ve olmadığı dönemde de çok sayıda "aydın", sanatçı, siyasetçi ve işadamıyla görüşen Fethullah Gülen'in bu çerçevedeki çalışmalarından övgüyle söz eden ve bunları kitabına detaylarıyla aktaran Mercan, biyografik romanı için bir süre de Gülen'in yanında kalmış.

Zaman çıkışlı, Aksiyon dergisi yazarı olan gazeteci Faruk Mercan, kitabının hedefinin Gülen'in hayat felsefesini doğru yansıtmak olduğunu ve kolay okunabilmesi için roman biçimde yazdığını belirtiyor. Romanının öne çıkan özelliğinin "tarafsızlığı" olduğunu vurgulayan Mercan, "hicran" ve "ızdırap" kavramlarıyla özetlediği Gülen'in 50 yıllık "mücadele hayatı"na bu şekilde ayna tuttuğunu söylüyor. Yazar, Doğan Kitap'tan çıkan romanı için, referans olarak Ertuğrul Özkök'ün kitabı okuyup beğenmiş olmasını gösteriyor.