Evrim karşıtlarına gün doğdu

Bilim ve Teknik dergisindeki Darwin dosyasının sansürlenmesi üzerine çıkan tartışmalar, Darwin karşıtlarının içlerini boşaltmaları için fırsat oldu. Her taraftan "evrim teorisi"ne saldırılıyor.

soL (HABER MERKEZİ) TÜBİTAK'ın yayın organı olan Bilim ve Teknik dergisinde Darwin kapağının iptal edilmesi tartışmalara neden olmuştu. Darwin dosyasının, derginin Mart sayısından çıkartılması ve derginin yayın yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman'ın görevden alınması ile başlayan tartışmalar evrim karşıtlarının saldırıları ile sürüyor.

"Doğruluğu ispat edilememiş, aksine yanlış olduğu ispat edilmiş bir teori"
Evrimin doğruluğunun ispat edilemediğini ve bu nedenle de inanmak zorunda olmadıklarını yazan yazarlar arasında, Milli Gazete yazarı M. Şevket Eygi, saldırgan üslubuyla dikkat çekti. "Darwinizm bir teoridir, doğru olduğu ispat edilememiştir. Darwinizmin bilimsel bir gerçek olduğunu iddia etmek dürüstlüğe yakışmaz" diyen Eygi, Darwinizmin bilimsel olmadığını sadece bir teori olduğunu ve iflas etmiş olduğunu da iddia etti.

Ateistlerin Darwinizmi kullanarak genç nesilleri "dinsiz imansız yetiştirmek" istediğini iddia eden Eygi, "Darwinizme inanan dinden çıkar. Darwinizm denilen yanlış, bozuk, sapık, bilim dışı teoriyi sadece Müslümanlar değil, Allah'a inanan diğer din mensupları da reddediyor" dedi.

"Din ilerlemeye engel değildir"
"Bir Müslüman evrime, Darwinizme inanamaz. İnanırsa dinden çıkar, kafir ve mürted olur" diyen Eygi, dinin ilerlemeye engel olmadığını kanıtlamak için "Hindistan'da on binlerce puta tapan Mecusîler bile atom bombası yaptı, güçlü üniversiteler kurdu, ilim ve fenlerde ilerledi" dedi.

"Son çeyrek asırda, evrim teorisinin ipliğini pazara Türkiye Müslümanları çıkartmıştır" diyen Eygi, "Çeşitli dillerde yayınladıkları kitaplarla bu hizmeti başarmış olan Adnan Hoca ekibini" tebrik etti.

"Bilim ne derse desin..."
Zaman yazarı M. Nedim Hazar da dün köşesini bu konuya ayırmıştı. "Bilim ne derse desin, gelişmeler neyi gösterirse göstersin inançlı bir insan için evrendeki her şey gibi bilimi de yaratan tek ve mutlak bir yaratıcı vardır" diyen Hazar, bu nedenle de müslümanların herhangi bir "bilimsel çalışmadan, gelişmeden" rahatsız olmasının söz konusu olamayacağını iddia etti.

Türkiye'de "bir kısım akademisyen kadrolular ve medya leşkerleri"nin, dindarların Darwin konusunda sansür uyguladığını sandıklarını ancak bunun gerçek olmadığını iddia eden Hazar, "Bu memlekette kimse ne Darwin'den ne de onun artık tarihin çöp sepetine atılmış olan 'Türlerin Kökeni' adlı teorisinden çekinmektedir. Aksine bilimle uğraşan Müslümanlar için bir 'yitik' sayılanın peşine düşmek farzdır ve Darwin'in tüm teorilerini en dibine kadar araştırıp soruştururlar" dedi.

"Din ayrı bilim ayrı"
Zaman yazarı Şahin Alpay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın "Bilim bilimdir, inanç inançtır. Bunlar kendi kulvarlarında yürüdükleri sürece birbirlerine yararlı olurlar" sözlerini hatırlattı ve din ile bilimin birbirlerine karşıt gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu iddia etti. "Din ile bilimin birbirlerine rakip görülmesi, birini diğerinin yerine geçirme gayretleri insanlık için büyük facialar doğurdu" diyen Alpay, örnek olarak Engizisyon, Komünizm ve Nazizmi saydı. Bilimin her şeyi açıklamaya kadir olduğuna dair fikirlerin kabul görmediğini iddia eden Alpay, "Şurası da muhakkak ki, bilim adamlarının büyük bölümü din ile bilim arasında bir zıtlık görmüyor hem dua ediyor, hem araştırmalarını sürdürüyor" dedi.

"Darwin ölmedi kalbimizde yaşıyor!"
Dünkü köşe yazısını bu konuya ayıran Zaman yazarı A. Turan Alkan, "Darwin ölmedi kalbimizde yaşıyor!" başlıklı yazısında "Darwin'e inananları" tiye aldı. Alkan röportaj havası verdiği yazısında "Ölür mü kardeşim, Darwin ölür mü? Ölmedi, yaşıyor. Nerede yaşıyor? Sevenlerinin kalbinde, yüreğinde, gönlünde yaşıyor ilerici, aydın bilim adamlarına ilham veren, modern bilimin yenileyicisi bir insan nasıl ölür eksik olmasın Tübitak 40 yıldır onun bayrağını yere düşürmedi, öğretisini genç kuşaklara zerketti fakat tam da hatim duasının yapılacağı demde bir çuval inciri berbad etti. Sen tut küresel iklim değişikliğini kapak yap mıy mıy mıy... Ne ısınması kardeşim, donuyoruz biz burada..." dedi.

"Sorun başka"
Yenişafak yazarı Özlem Albayrak da dünkü yazısını bu konuya ayrmıştı. Evrim teorisinin pek çok şeyi açıklayamadığına dikkat çeken Albayrak, "Hayır, niyetim evrim teorisini çalakalem çürütmek ya da "bilimsel" yanlışlığını kanıtlamak değil" dedi. Tartışmanın asıl nedeninin TÜBİTAK'a AKP döneminde atanan isimler olduğunu söyleyen Albayrak, "AKP'yi bilim yapılan bir kuruluşta bile kadrolaşmakla suçlayanların ellerindeki meşruiyet koşulu da bilim kıstasları değil, düpedüz inançsız olmak" dedi.

"Ölçümleri 80 yıldır yanlış olanlar"ın, başkasının terazisine itiraz ettiğini iddia eden Albayrak, "Bugünkü savaş da, bilim adamını, bilimsel kıstaslarla değil din karşıtlığını dogmaya dönüştürüp onun üzerinden sınayan sistem kurucularla, "biraz da bize yer açın" diyenler arasında geçiyor" dedi.