Erdoğan'ı "batı"yla terbiye edecekler!

AKP'yi eleştirirken emekçileri referans almayanlar, eleştirilerini AB'ye ve ABD'ye dayandırarak kendilerini sağlama almaya çalışıyorlar.

soL (HABER MERKEZİ) Bazı gazeteler AKP'yi Avrupa Birliği üzerinden eleştirmeyi çok seviyorlar. AKP iktidara gelmeden önce "AKP iktidara gelirse batıya sırt çevirir" haberleri yapan gazeteler AKP iktidarında da bu haberleri sürdürüyorlar.

ABD ve AB'nin tam desteğini alarak içeride pek çok yıkıma imza atan AKP'nin batıya sırt çevirdiği haberlerinin yanı sıra "AKP'ye AB'den sert eleştiri" haberlerine de sıklıkla yer veren gazeteler bu tutumlarıyla AKP'nin elini güçlendirmeye devam ediyorlar. AKP'yi özelleştirmeler, ekonomik sorunlar, işsizlik, sağlık ve eğitim sistemlerindeki aksaklıklar yerine AB ile ilişkiler başlığında eleştirmeye çalışan ve batıyı mutlak otorite sayan basın AKP'nin ekmeğine yağ sürüyor.

"AKP batıya sırt çevirdi"
AKP'nin batı ile ilişkilerinin iyi gitmediği ve AKP'nin batıdan uzaklaşmak için fırsat kolladığı türü haberlere en çok yer veren basın kuruluşu Cumhuriyet Gazetesi oldu. Genelde AKP'nin dinci tarafına vurgu yapmayı seven Cumhuriyet, özellikle 3 Kasım seçimleri öncesinde ve AKP iktidarının ilk döneminde bu tür haberlere sık sık yer verdi.

İktidara geldiği günden itibaren "Avrupa Birliği'ne uyum" adı altında pek çok dönüşüme imza atan ve bu dönüşüm sürecindeki yıkımın da mimarı olan AKP, "uyum süreci"nin yavaşladığı dönemlerde AB'li yetkililerce eleştirildi. Özellikle iç siyasetin hızlandığı dönemlerde AB sürecinin yavaşlaması kimi basın organlarında "Türkiye AB'den uzaklaşıyor" başlığı ile yer aldı. Geçtiğimiz yıl gündeme gelen "Malezyalaşma" tartışmaları da AKP'nin AB sürecinde yeterince istekli davranmadığı eleştirilerine dayanıyordu.

"AB AKP'yi uyardı"
AKP'nin uyum sürecinde "isteksiz" davrandığını düşünen AB yetkilileri, zaman zaman AKP'yi daha hızlı olması konusunda uyarıyor. Bu uyarıların yanı sıra batı basını belli dönemlerde Erdoğan'ın batıdan uzaklaşabileceği ile ilgili haberlere yer veriyorlar. Bu tür haberler bizim basınımızda da yankı buluyor. Cumhuriyet Gazetesi'nin yanı sıra Vatan'da da sıkça yer bulan bu tür haberler Erdoğan ile Aydın Doğan arasındaki kısa süreli anlaşmazlık döneminde Doğan Grubu'nun tüm gazetelerine yayıldı.

Batılı yetkililerin söylemlerine yer vermeyi tercih eden Cumhuriyet'in aksine, batı basınındaki haberleri büyütmeyi daha çok tercih eden Doğan Grubu, Independent, The Times ve The Economist türü yayın organlarında yer alan tüm haberleri "uzman görüşü" olarak lanse ediyor.

"Son kullanım tarihi gelmiş, halkından uzak, AB'den kopuk"
Son iki hafta içerisinde batı basınında yer alan bazı haberler ülke gündemine oturdu. Erdoğan'ın "halkından uzak"laşması The Economist'te yazıldıktan sonra Türkiye'de gündem oldu. AKP'nin tüm icraatlarının sonuçlarının rahatlıkla izlenebilmesine karşın, bunların anlatılması için batı basınına başvurulmasıysa dikkat çekiyor. The Economist'te yer alan haberin en çok gündeme getirilen ve tartışılan bölümü de Erdoğan'ın AB'den koptuğu yönündeki eleştiriler oldu.

Erdoğan'ın "AB'den uzaklaşma"sına yer veren bir başka basın kuruluşu da Reuters haber ajansıydı. Bir yorum yazısı olan haberde, iktidarının ilk döneminde özellikle AB sürecinde yaptıklarıyla toplumun liberal kesimlerinin ve iş dünyasının büyük desteğini aldığı iddia edilen AKP'nin, arkasındaki desteği yitirmeye başlamasının en büyük nedeni olarak "AB sürecinde ayak diretmesi" gösterildi. Batı basınında pek yer bulamayan bu haber, ülkemizin, batı referanslı AKP karşıtlığı yapan yayın organlarında önemli bir eleştiri olarak yer aldı.