El Zeydi eyleminin arkasında

Bush'a ayakkabılarını fırlatarak Irak ve dünyada direnişin simgesi haline gelen Irak'lı gazeteci Muntazar El Zeydi dün ilk kez mahkeme karşısına çıkarıldı.

soL (HABER MERKEZİ) 14 Aralık'ta Irak'ta Başbakan El Maliki ile düzenlediği basın toplantısı sırasında ABD eski Başkanı George Bush'a ayakkabılarını fırlatan Irak'lı gazeteci Muntazar El Zeydi'nin ilk duruşması dün Bağdat'ta Yeşil Bölge içerisindeki mahkeme salonunda gerçekleşti. Mahkemede yaptığından pişman olmadığını söyleyen El Zeydi eylemini neden gerçekleştirdiğini anlattı. Duruşma 12 Mart'a ertelendi.

"Halkımızı öldüren adam bu dedim ve fırlattım"
Tutuklandığından beri ilk kez kamuoyunun önüne çıkan El Zeydi kendisini harekete geçirenin "Irak halkına uygulanan şiddet olduğunu söyledi". Ayakkabıları fırlatırken hissettiklerini "O anda Bush'tan ve ayaklarının altından akan masumların kanından başka bir şey göremez oldum. Ve o gülümsüyordu, arkasında bıraktığı 1 milyon ölü ile Irak'a veda etmeğe gelmişti. O an halkımızı öldüren bu adam diye düşündüm, ölümlerin başlıca sorumlusu" diye anlatan El Zeydi Bush'a karşı bir şeyler yapmayı daha önce de düşündüğünü ifade etti.

El Zeydi Bush'un Irak'taki "başarıları"ndan bahsetmesine de sinirlendiğini anlattı ve "Hangi başarılardan bahsediyor bilmiyorum. Benim gördüğüm başarılar 1 milyondan fazla şehit ve bir kan gölüdür. İşgal nedeniyle Irak'ta 5 milyondan fazla çocuk öksüz kaldı, bir milyon kişi dul ve 3 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı" dedi.

"Özür diledi" demişlerdi
El Zeydi'nin tutuklanmasının ardından ABD ve Iraklı yetkililer El Zeydi'nin "pişman olduğu", "af dilediği", "başka bir ülkeye iltica etmek istediği" gibi pek çok yalan haber yayarak eyleminin etkisini azaltmaya çalışmıştı. Bizzat Irak Başbakanlık Bürosu açıklama yaparak Muntazar'ın özür mektubu yazdığını ve Başbakan Nuri El Maliki'den affedilmesini istediğini ileri sürmüştü. Başbakanlığın internet sitesinde de Zeydi'nin özür mektubunda, "bilinen bir teröristin kendisini eylem için ikna ettiğini" yazdığı iddia edilmişti.

Saldırı değil hakaret
Zeydi mahkemede İşgal güçlerinin komutanını öldürmeye çalışmadığını sadece hem kendisinin hem de tüm Iraklıların Bush'a karşı duydukları nefret duygularını ifade ettiğini söyledi.

El Zeydi mahkeme tarafından "yabancı bir devlet başkanına saldırı" ile suçlanıyor. El Zeydi'nin avukatları ise müvekkillerinin saldırıda bulunmadığını ve sadece "hakaret" suçundan yargılanmasını talep ediyorlar. Irak ceza yasaları "saldırı" için 15 yıla kadar hapis cezası öngörürken hakaret için sadece 5 yıla kadar ceza öngörüyor. Avukatlar ayrıca ziyaret sırasında iki eşit ülke arasında bir ilişkini söz konusu olmadığına ve Bush'un işgal ettiği bir ülkeyi ziyaret etmekte olduğuna da dikkat çekiyorlar.

"İşkence gördüm"
Zeydi, mahkemede odadan çıkartılırken Irak Başbakanı ve tüm dünyanın gözü önünde dövüldüğünü ve tutukluluğu sırasında da işkence gördüğünü, tutuklu bulunduğu hapishanenin komutanının "konuşması halinde kendisine tekrar işkence yapılacağı" tehdidinde bulunduğunu anlattı. El Zeydi'nin üst ön dişlerinden birinin yerinde olmadığı ve yüzünde alnından burnunun altına kadar uzanan yara izi bulunduğu gözlendi.

Tutuklandıktan sonra kendisini sorgulamak için cezaevine giden yargıç El Kenani ise El Zeydi'ye kötü muamele yapılmadığını ve sağlık durumunun "iyi" olduğunu açıklamıştı.

El Zeydi'nin avukatları, "müvekkillerinin işkence gördüğü hapishaneden Yeşil Bölgenin bitişiğinde bulunan Essalihiye polis merkezindeki hapishaneye taşınması için resmi talepte bulunacaklarını" söylediler.

Mahkeme duruşmayı 12 Mart'a ertelerken, karara varabilmek için Bakanlar Kurulu'na, Bush'un ziyaretinin resmi ya da özel mi olduğunun sorulmasını kararlaştırdı.