Eğitim Sen Ankara’ya yürüyor

Eğitim Sen, taleplerini iletmek üzere Ankara'ya yaptıkları yürüyüşe dört koldan başladı. Eğitim Sen'in "grevli toplu sözleşme hakkı" talebiyle Ankara'ya yapmak istediği yürüyüşün İstanbul koluna, polis saldırdığı bildirildi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gidecek olan sendika üyeleri, bilimsel demokratik eğitim, ek ders yönetmeliğinin tekrardan düzenlenmesi, kreş, iş güvencesi, vergide adalet ve İLKSAN'ın tasfiye edilmesi gibi taleplerini iletmek üzere 4 koldan yürüyüşlerine başladı.

İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Trabzon olmak üzere dört koldan hareket eden sendika üyeleri, Artvin, Muğla, Edirne ve Hakkari güzergahlarından diğer illerin katılımı ile Ankara'ya doğru büyük yürüyüş gerçekleştiriliyor. Eğitim Sen üyeleri Ankara'ya vardıklarında Milli Eğitim Bakanlığı'na doğru yürüyerek taleplerini dile getirecekler.

İstanbul'da yürüyüşe müdahale edildi
Eğitim Sen'in "grevli toplu sözleşme hakkı" talebiyle Ankara'ya yapmak istediği yürüyüşün İstanbul koluna, polis müdahale etti. Galatasaray Lisesi önünden Taksim Tramvay Durağı'na yürümek isteyince, polisin gaz bombalı, coplu saldırısına maruz kalındı.

"Grev, toplu sözleşme hakkımızdır"
Eğitim Sen üyeleri, 5 Haziran'da Ankara'da olmak üzere İzmir'den yola çıktı.. Konak Vapur İskelesi'nde buluşan Eğitim Sen üyeleri sloganlar eşliğinde İZSU'ya yürüdü. Burada bir basın açıklaması yapan Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube üyeleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) yapılan operasyonu da protesto etti. Eğitim Sen üyeleri adına konuşan Eğitim Sen MYK Üyesi Ünsal Yıldız operasyonun zamanlamasına dikkat çekti.

Hükümetin kamu emekçileriyle toplu sözleşme masasına oturmak istemediğini söyleyen Yıldız, şöyle konuştu: "Hükümet kamu emekçilerinin toplu iş sözleşme hakkının varlığını kabul etmeyip bu hakkımızı kullanmamızı engellemeye çaşırken mahkemeler birbiri ardına toplu sözleşme hakkımızı kullanabileceğimize ilişkin kararlar vermektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vermiş olduğu son karar sonrasında AKP hükümetinin kamu emekçilerinin grev ve toplu sözleşme hakkını engellemek istemesi açıkça suç işlenmesi anlamına gelmektedir. İçinde bulunduğumuz dönemde toplu görüşme sürecinin toplu sözleşmeye dönüştürülmesi, grev hakkımızın en temel sendikal hakkımız olarak kullanılmasının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır" dedi.

Eğitim Sen'in talepleri
Eğitim Sen'in yürüyüş boyunca gündeme getireceği talepleri ise şöyle: "Devletin tüm yurttaşlara ayrım gözetmeksizin eşit ve parasız olarak eğitim olanağı sağlaması 50 ve üzerinde çalışanı olan bütün iş yerlerinde ücretsiz kreş açılması, 50'den az çalışanın bulunduğu işyerlerinde ise çalışma alanlarına yakın ortak bakım üniteleri ve kreşlerin açılması Okullarda öğrencilerin, velilerin, eğitim ve bilim çalışanlarının tüm karar süreçlerine katılması ve eğitim kurumları yöneticilerinin seçimle belirlenmesi İlksan'ın tasfiye edilerek kapatılması ve üyelerinin hak ettiği paralarının tamamının hiçbir kayba uğratılmadan, yasal faizi ile birlikte bir defada ödenmesi Eğitim ve Bilim emekçilerinden alınan muayene ücretinin kaldırılması."