DSP’de gergin kurultay

Gerginliklerin yaşandığı DSP’nin olağanüstü kurultayında genel başkanlığa üçüncü turda Masum Türker seçildi. Rahşan Ecevit’in desteklediği Alemdar Yalçın ise sadece 20 oy aldı.

soL (HABER MERKEZİ) Demokratik Sol Parti yerel seçimler sonrasında Zeki Sezer'in genel başkanlıktan istifasının ardından dün olağanüstü kurultaya gitti. İlk turda adayların genel başkanlık için gerekli salt çoğunluğu sağlayamadığı kurultayda üçüncü turda 431 oyla Masum Türker genel başkan seçildi. 837 oyun kullanıldığı üçüncü turda 854 oy geçerli sayılırken Masum Türker 431, Zeki Sezer 375, Alemdar Yalçın 20, Tayfun İçli 4, Musa Abay 2, Sait Kekeç 2 oy aldı.

Masum Türker sonucun ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, yerel seçimlerin ardından istifa eden Sezer'in her zaman gönüllerinde genel başkan olmayı sürdüreceğini söyleyerek, birlik çağrısında bulundu. Türker, "Nikah saatine kadar konuşan konuşsun ondan sonra sussun, denir. Şimdi artık bitti. Bundan sonra bizim dışarıya ne söyleyeceğimiz önemli" diye konuştu.

Zeki Sezer çekilmek istedi, partililer engel oldu
İlk turda 16 adayın yarıştığı kurultayda daha sonra bazı adayların çekilmesiyle bu sayı 7'ye düştü. Büyük Anadolu Oteli'nde yapılan kurultayda adaylar ikinci turda da gerekli salt çoğunluğu sağlayamadı. İkinci turun ardından Zeki Sezer, başkanlığını Hikmet Sami Türk'ün yaptığı divana çekilme isteğini sözlü olarak iletmek istedi. Bu arada, divan başkanlığı ile Sezer arasına giren bazı partililer, elleriyle Sezer'in ağzına kapatarak konuşmasını engelledi. Sezer adaylıktan çekilmesine karşı çıkan partililere "Oylamanın sağlığı açısından bana izin verin. Salondan çıkayım. Tamam çekilmiyorum" karşılığını verdi.

Ahmet Ağar Sezer'i savununca gerginlik yaşandı

Adaylıktan Zeki Sezer lehine çekildiğini söyleyen Ahmet Ağar'ın konuşması sırasında gerginlik yaşandı. Rahşan Ecevit'in desteklediği Alemdar Yalçın'ın partiye neden bir hafta önce üye olduğunu soran Ağar'a salondan itirazlar geldi. Sezer'in partide yolsuzluk yaptığına ilişkin eleştirilere de tepki gösteren Ağar, partinin mali durumunun Sezer döneminde ileriye gittiğini savundu. Bunun üzerine bazı delegeler kürsüye yürümek istedi. Bu sırada kısa süreli tartışma ve arbede yaşandı.

Adaylardan Tayfun İçli ve Sait Kekeç kurultay sürecinde delegelerin isim ve telefonlarına ulaşamadıklarından yakındı. Kekeç delegelerle yalnızca Masum Türker ve Zeki Sezer'in irtibat kurabildiğini ileri sürdü. DSP Genel Başkan adayı Zeki Sezer de konuşmasında yerel seçimlerde bazı partililerin CHP'yi desteklemesine atıfta bulundu. Masum Türker de genel başkan adayı olarak yaptığı konuşmada arka sıralarda bulunan bir grup delege tarafından yuhalandı.

Rahşan Ecevit'in istediği olmadı

Kurultay salonuna girişinde delegelerin "Halkçı Ecevit" sloganlarıyla karşıladığı Rahşan Ecevit kurultay öncesinde yaptığı yazılı açıklamada Zeki Sezer ve Masum Türker'e açıkça tavır alarak "DSP'yi Ecevit çizgisinden uzaklaştıran ve partiye renksizleştiren her iki ismin de partimize bir kazanç sağlamayacağı ve halkımızda bir umut oluşturamayacağını düşünüyorum" demişti.