Doğu’ya taşınırsan teşviği alırsın

Tekstil, hazır giyim ve deri sektörü strateji eylem planı açıklandı. Plan sektör temsilcilerine fabrikalarını Doğu ve Güneydoğu’ya taşımaları durumunda yüzde 50'ye varan enerji desteği, KDV istisnası, SSK işveren prim indirimi, yatırım yeri tahsisi gibi teşvikler öngörüyor. Ancak sektör için bu önlemler sadece can simidi olabilecek.

soL (HABER MERKEZİ) Tekstil, hazır giyim ve deri sektörüne yönelik strateji eylem planı açıklandı. Plan, sektör temsilcileri ve AKP'li bakanların ortak toplantılar sonucunda şekillendi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıklanan paketin, herhangi bir sektöre yönelik açıklanan ilk strateji eylemi olduğu belirtiliyor.

Bölgesel asgari ücret için uzlaşma şart
Beklendiği üzere, tekstil, hazır giyim ve deri sektörüne verilecek teşvikler için Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine taşınma koşulu getirildi. Bölgesel asgari ücret, paket kapsamında tanımlanmazken, Bakan Çağlayan bunun için sendikalar ve işveren temsilcileri arasında gerekli uzlaşmanın sağlanması gerektiğini söyledi.

Taşınmak şart
Çağlayan'ın verdiği bilgiye göre 2009-2015 yılları arasında en az 30 kişi istihdam eden tekstil firmalarına kalkınmada öncelikli illere taşınmaları durumunda yüzde 50'ye varan enerji desteği, KDV istisnası, SSK işveren prim indirimi, yatırım yeri tahsisi, KOSGEB'den sıfır faizli kredi olanağı sağlanacak. Teşvikler 2014 sonuna kadar devam edecek.

Yatırım yerine "modernizasyon"
Çağlayan, söz konusu planda öngörülen değişim ve dönüşüm sürecinde sektörün yüksek kalitede moda, tasarım, marka ve bilgi bazlı ürünlerin üretildiği ve satıldığı bir yapıya dönüştürülmesini amaçlandığını söyledi. Dolayısı ile teşvik paketinde yatırımlara öncelik tanınması yerine teşvikler, aşırı kapasite artışına yol açılmaması gerekçesiyle modernizasyon, yenileme, Ar-Ge, tasarım, teknik tekstil ile akıllı tekstil gibi alanlarla sınırlı tutulacak.

Can simidi altını doldurmak gerekiyor
Ancak tekstil sektörünün aşırı yatırım sorununun süreklilik arz ettiği bilinirken, sektör temsilcileri daha çok ihracata yönelik rekabet gücünün artırılması üzerinde duruyorlar.

Sektör temsilcileri pakete yönelik yaptıkları değerlendirmelerde, genel olarak açıklanan çerçeveden memnun olduklarını ancak esas sorunlarının daha derin olduğuna işaret ediyorlar. Can simidi olarak da tanımlanan paketin esas olarak sektörün ihracat rekabetini artırmaya yönelik önlemleri de içermesi gerektiği hatırlatılıyor.

İvedilikle tedbir alınması şart
Basın toplantısına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Düşük kur ve yüksek enerji maliyeti şeklindeki iki kıskaç arasına sıkışan sanayiciyi rahatlatıcı tedbirlerin ivedilikle alınması gerekiyor. Özellikle de eğer kısa vadeli tedbirler bu yılın sonuna kadar hayata geçirilmezse, bu yıl sona erecek 5084 sayılı yatırım ve teşvik sisteminin bir yıl daha uzatılmasında fayda var" dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, Türkiye'nin toplam ihracatının yarısının bu sektörler tarafından yapıldığını belirterek, sektörün hak ettiği yeri alması için uğraştıklarını vurguladı. Tüzmen, "Yüksek kaliteli, yüksek fiyatlı ürünlere kaymamız gerekiyor. Modayı ve markayı yaratmalıyız. Dünyada moda öncüsü olan ülkelerin hemen arkasında yer alan Türkiye kısa zamanda ilk sıraya yerleşecektir. İhracat miktar olarak fazla olmayacak belki ama değer olarak yüksek olacak" diye konuştu.

Sıkıntı içindeyiz
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büşükekşi de, tekstil sektörünün düşük kur yüksek girdi nedeniyle yurtdışı piyasalarında çok büyük sıkıntılar çektiğini kaydederek, "Üç sektör İtalya ve ispanya'da da büyük sıkıntılar içerisinde. Buradaki dezavantajı belki avantaja çevirebiliriz. Burada doğacak boşluğu Türkiye'de yıllardan beri oluşan know-how'la avantaja dönüştürebilir" dedi.

AB'ye uyum da hedefleniyor
Paket ile birlikte sektörde strateji eylem planında 2 ana eylem ve 7 tedbir başlığı altında toplam 28 eylem yer alıyor. Derhal devreye sokulacak stratejik eylem planında iki ana eylem, yedi tedbir başlığı altında 28 eylemin yer aldığını bildiren Çağlayan, iki ana eylemden biri olan iş ortamının geliştirilmesi ana eyleminin altında hukuki ve idari düzenlemeler, altyapının geliştirilmesi, finansal araçların iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, insan kaynaklarının geliştirilmesi, üretim altyapısının geliştirilmesi başlıkları altında beş tedbir ve 25 eylemin bulunduğunu aktardı.

Finansman başlığında KOSGEB dışında, Eximbank kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılacak. AB'nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına uyum için gerekli çalışmaların da yapılacağı vurgulanırken, Kütlü pamuk desteği prim ödemesinin artırılacağı da bildirildi.

Paket ile ilgili yapılan basın toplantısına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da katıldı.