Diyarbakır açılımı yeniden

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005 Diyarbakır konuşmasını referans alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay yeni bir müsteşarlığın kurulacağını bildirerek Kürtlere dönük politikalarda yeni açılımların olabileceğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürtlere dönük yeni açılım sinyalleri verdi. İlk adım olarak Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulacağı bilgisini veren Atalay PKK'ye dönük mücadele konusunda koordinasyonu sağlayacak müsteşarlığın kuruluşuna ilişkin bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Atalay konuşmasında "Türkiye demokrasisini geliştirme yolunda çok adım atmıştır. Geri adım atmasını bekleyenler varsa boş yere bekleyeceklerdir. Konuşmak isteyen konuşur örgütlenmek isteyen örgütlenir. Ama şiddete izin verilemez. Herkesin hak ve ifade etme özgürlüğü vardır. Siyasi kanallar açık. Çözümsüzlük kesinlikle çözüm değildir. Vatandaşın güvenini kazandık kazanmaya devam edeceğiz. Devlet millet kaynaşmasını en ileri dereceye çıkardık" ifadelerini kullanarak Başabakan Erdoğan'ın 2005 Diyarbakır konuşmasının arkasında olduğunu ifade etti.

Atalay konuşmasında "İsmi ne olursa olsun Türkiye'nin önünde bir sorun var. Çözüm için iç ve dış konjonktür her zamankinden müsait. Şu anda bu konuda yapılan çalışmalar büyük destek görmektedir. Zaten yürüyen çalışmalar var. Hükümet olarak açık ifade ediyorum, yeni müsteşarlığın görevleri olarak Başbakanımızın 2005 Ağustos'ta Diyarbakır'da yaptığı konuşmasının arkasındayız" ifadelerine yer verdi.

Erdoğan 2005'te Diyarbakır'daki konuşmasında, "...İlla her soruna bir ad koymak da gerekmez. Çünkü sorunlar hepimizindir. Ama illa 'ad koyalım' diyorsanız Kürt sorunu bu milletin bir parçasının değil, hepsinin sorunudur. Benim de sorunumdur. Her ülkede geçmişte hatalar yapılmıştır. Her ülke geçmişinde zor günler yaşamıştır. Türkiye gibi büyük bir devlet ve güçlü ülkede pek çok zorluğun harmanından geçerek bugünlere geldik. O nedenle geçmişte yapılan hataları yok saymak büyük devletlere asla yakışmaz. Büyük devlet, güçlü millet kendisi ile yüzleşerek, hatalarını ve günahlarını masaya yatırarak geleceğe yürüme güvenine sahip millet ve devlettir" demişti.

Erdoğan'ın 2005 konuşmasını referans gösteren Atalay yeni uygulanacak politikalarda ABD ile ilişkilere de dikkat çekerek "Uluslararası işbirliği zorunlu. ABD, Irak ve Türkiye arasında üçlü mekanizma güçleniyor. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'yla ilgili çalışmalar tamamlandı. Kanun tasarısı Bakanlar Kurulu tarafından imzalandı ve Meclis'e gönderilmiştir. Çerçevesi sınırları ayrıntılı şekilde konuşuldu. Kurumlar arası koordinasyon sağlayacak. İstihbarat arasında dağınıklık var. Yeni müsteşarlık istihbarat koordine edilecek. Analizlere önem verilecek. Bütün istihbarat burada toplanacak" dedi.