DİSK'ten "Tencerem Boş" eylemleri

DİSK, Türkiye'nin 11 ilinde, Avrupa'daki işçi eylemlerine destek niteliği taşıyan "Tencerem Boş" adlı eylemleri düzenledi. Hükümeti uyarı niteliği taşıyan basın açıklamalarında, "Krize karşı mücadelede, işe, ücretlere ve işçi haklarına öncelik verilmesi" talebiyle kampanya başlatacağı duyuruldu.

soL (HABER MERKEZİ) Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), üyesi olduğu Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun (ETUC), Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlediği, krize karşı işçi haklarını savunan mitinge destek vermek amacıyla, temsilciliğinin bulunduğu 11 ilde eşzamanlı eylemler gerçekleştirdi.

İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne, Gaziantep, Adana, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir ve Kocaeli illerinde "Tencerem Boş" adıyla düzenlendiği belirtilen eylemlerin İstanbul Kadıköy'deki Salı Pazarı'nda gerçekleştirilen ayağında, krizin bedelini ödemeyeceklerini, ödettireceklerini belirten işçiler, "Susma haykır zamlara hayır", "Krizin bedeli patronlara", "Susma sustukça yeni zamlar gelecek" sloganları atarak, ellerindeki tencereleri çaldılar. Salı Pazarı Söğütlüçeşme girişinde bir araya gelen işçilerin, "Krizin bedelini ödemeyeceğiz" yazılı pankart açarak yürüyüşe geçtikleri eyleme, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç ve DİSK'e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasının okuyan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, bugün Avrupa'nın her yerinde işçiler ve emekçilerin sokaklarda olduklarını, Avrupa genelinde 60 milyon işçiyi temsil eden ETUC'un Fransa'nın Strazburg kentinde bir işçi mitingi düzenlediğini belirtti. 29 Kasım Ankara mitingini hatırlatan Çelebi, 10 Aralık'ta Yunanistan'da 12 Aralık'ta da İtalya'da genel grevler yaşandığını belirterek. "işçiler, emekçiler üretimden gelen güçlerini kullandılar. Krizin bedelini emekçilerin sırtına yüklemek isteyen patronlar, uluslararası finans kurumları ve onların güdümündeki hükümetler gereken yanıtı aldılar. Şimdi yeni bir yanıt alacaklar" dedi.

"Yaşasın Uluslararası Dayanışma"
ETUC'un "Krize karşı mücadelede, işe, ücretlere ve işçi haklarına öncelik verilmesi" talebiyle kampanya başlatacağını belirten DİSK Genel Başkanı Çelebi, "kriz ne kadar küreselse bizim direnişimiz de o kadar küresel olacak. Dünyanın bütün işçileri, temel insan hakları için, temel işçi hakları için, ekmeğimiz ve onurumuz için birlikte direneceğiz. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu bugün yapacağı büyük miting ile yeni bir kampanyaya başlıyor. Biz de bu kampanyayı Türkiye'de yürüteceğiz. Krize karşı emek cephesini büyüteceğiz" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nun yarın çalışma saatleri sözleşmesindeki değişiklikleri oylayacağını, bu uyarı eylemleriyle daha uzun çalışma sürelerine karşı, işçi haklarını savunan mesajların verileceğini ifade eden Çelebi, "uluslararası boyutta yaşanan ekonomik krizin faturasını emekçilere ödetmeye çalışıyorlar. Bizi işten atıyorlar, maaşlarımızı ödemiyorlar, temel ihtiyaç maddelerine zam üstüne zam yapıyorlar" dedi. Basın açıklaması, Süleyman Çelebi'nin, "kriz çalıştığımız iş yerlerini, maaşlarımızı, hayatımızı, alım gücümüzü teğet geçmedi. Üretime ara veriliyor, işten atılmalar yaşanıyor, işçiler ücretsiz izine gönderiliyor. Sosyal haklarımız, birikimlerimiz gasp ediliyor. Krize karşı emek cephesi'ni Türkiye ve Dünya genelinde güçlendireceğiz. Krizin faturasını ödemiyoruz. Faturayı krizi yaratanlar ödesin. Yaşasın uluslararası dayanışma" sözleriyle sonlandı.

İzmir'de de "Tencerem Boş"

İzmir Konak'ta da, DİSK'in çağrısıyla biraraya gelen işçiler, ekonomik krizin yol açtığı yıkımı simgeleyen "boş tencereler" taşıdı. Basın açıklamasını okuyan Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Ali Çeltek, "krize karşı emek cephesini büyüteceğiz. Bunun için bir kampanya başlatıyoruz. Bu kriz bizim mutfağımızı teğet geçmedi. Bu nedenle bütün pazar yerlerinde 'Tencerem Boş' eylemi örgütleyerek hükümetin ekonomik politikalarını teşhir edeceğiz. İşyerlerinde, mahallelerde ve kent merkezlerinde 'Kriz Tartışma Kürsüleri' oluşturacağız" dedi. Eylemde sık sık, "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" ve "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.