Dinlenen mi soruşturulacak dinleten mi?

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt önceki gün gizlice dinlenmesine izin veren savcı Zekeriya Öz hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç konuyla ilgili "Herşey, kendi mecrasında yürüyor. Kendisi de yakında, ne olup bittiğini öğrenir” yorumunda bulundu.

soL (HABER MERKEZİ) Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün Zekeriya Öz de dahil olmak üzere Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar hakkında "görevlerini kötüye kullanmak"tan suç duyurusunda bulunduğu açıklamasına Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'tan yanıt geldi.

Kılıç dün konu ile ilgili, "Herşey, kendi mecrasında yürüyor. Kendisi de yakında, ne olup bittiğini öğrenir" açıklamasını yaptı. Ancak Haşim'in açıklamasının Paksüt'ün suç duyurusunun işleme konulduğunu mu yoksa Paksüt hakkında Anayasa Mahkemesi bünyesinde soruşturma başlatıldığını mı işaret ettiği anlaşılamadı.

CNN TÜRK haber sitesi, Kılıç'ın açıklamalarını "Savcı Zekeriya Öz'ün suç duyurusunun işleme konulduğu ve Mahkeme Başkanı Kılıç'ın, Osman Paksüt'le ilgili iddiaları incelemek üzere bir üye görevlendirdiği" şeklinde yorumlarken Star gazetesi "Ferda Paksüt'ün teknik takibi sırasında konuşmaları kayda geçen Osman Paksüt hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından inceleme başlatıldığı"nı ileri sürdü. Star Gazetesi haberinde doğrudan Paksüt'ü hedef alarak "Artım istifa etmeli" başlığını kullandı.

Paksüt göreve çağırmıştı
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt önceki gün CNN TÜRK'te katıldığı bir programda Nisan 2008 tarihinden itibaren dinlendiğini ve Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün dinleme tutanağını, dinleme başladıktan beş ay sonra Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiğini açıklamıştı. Paksüt, "Savcılar benimle ilgili dinleme yapamaz. Benimle ilgili yetki Anayasa Mahkemesi'nin. Bu iş şaibeli kalmamalı. Ben bunu kendi mahkememden ve üyelerinden rica ediyorum, kendilerini göreve çağırıyorum. Eğer Sayın Başkanımız bunu işleme koymadıysa çok vahim bir durumdur. O koltuktan derhal kalkması gerekmektedir" diye konuşmuştu.

Zekeriya Öz teoriyi biliyormuş
Önceki gün Hürriyet Gazetesi, Ergenekon soruşturmasını yürüten ve soruşturmayı yürütme şekli Osman Paksüt'ün durumunda olduğu gibi tartışma konusu olan savcı ZekeriyaÖz'ün 30 Ocak 2004'te yazdığı "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uygulaması" başlıklı bir yazısına yer verdi. Öz "adil yargılama hakkı"nı ele aldığı yazıda, "yargılamalarda ve devletin yaptığı tüm işlemlerde kanunlara uygun kişilerin haklarını zayi etmeyecek şekilde eşit ve adil uygulamaları ve bir haksızlığa uğrayan herkesin hakkını arama için birçok prosedüre gerek kalmaksızın hakkını kısa sürede elde etmenin yasal güvencelerinden faydalanması" ve "yargılamanın makul bir sürede yapılması" gerekliliğinden bahsediyor.