Devletin vergi geliri patronun cebinde

Vergi gelirleri devlet kasası yerine mükelleflerin cebinde kalıyor. Vergi kaçakcılığının yüzde 63 olarak hesaplandığı 2008'de özellikle şirketlerin kurumlar vergisi ödemediği görülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nun yaptığı incelemeye göre geçen yıl ağırlıklı olarak şirketlerden oluşan 2 bin 257 vergi mükellefinin gelirinin sadece 3'te 1'ini devlete ödediği ortaya çıktı. Buna göre her 3 liradan 2'si vergi kaçağı olarak mükelleflerin cebinde kalıyor.

2008 denetimlerinde vergideki genel kaçak oranı yüzde 63 olarak hesaplandı. Bu oran 2007'de yüzde 50 olarak gerçekleşmişti.

Kurumlar vergisinde her 3 liranın 2 lirasını cebe indirirken, 1 lira için vergi beyanında bulundu. Gelir vergisinde de 1 lira devlete beyan edilirken 1,4 lira kaçırıldı. Damga vergisinde ise beyan edilen 1 liraya karşılık 33 lira devletten kaçırıldı. Kaçak oranı ÖTV'de yüzde 48,3, KDV'de ise yüzde 6,6 olarak hesaplandı.

İncelemeye tabi tutulan mükelleflerin devlete 19 milyar 205 milyon 401 bin 726 lira gelir beyan ettiği, buna karşılık 11 milyar 828 milyon 6 bin 641 lirayı kaçırdığı hesaplandı.

Yapılan incelemelerde ağırlıklı olarak kurumlar vergisi ödeyen şirketlerin vergi kaçırdığı belirlenirken, 528 katma değer vergisi mükellefinin de tüketicilerden tahsil ettikleri vergi gelirini devlete bildirmediği görüldü.

Bazen vergi kaçıranların tespit edilmesi ile birlikte kesilen cezalara rağmen ceza miktarının kaçırılan vergiye oranla daha düşük olduğu görülüyor. Vergi kaçakcılığı gerçekleştiren bazı vergi mükelleflerinin ise uzlaşmayı tercih ettiği bildiriliyor.

Bakan da kaçırıyor...

Kurumlar vergisi başlığında vergi kaçakçılığının yaygın olarak gerçekleştirildiği bilinirken geçtiğimiz Ekim ayında CHP milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu daha önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, ortağı olduğu Bem Dış Ticaret A.Ş. tarafından 2000 yılında alınan ve 2002 yılında Al Baraka Türk Özel Finans Kurumu'na satılan gayrimenkulle ilgili "vergi kaçırdığı" iddialarını ortaya atmış Unakıtan bu iddiaların "gerçek dışı suçlama" ve "çamur atma" olarak nitelendirmişti.