'ÇYDD bursiyerleri PKK üyesi' iddiası

Ergenekon soruşturmalarının parça tesirli iddia bombalarına bir yenisi daha eklendi. Yeni Şafak, Zaman ve Samanyolu gibi basın organlarında çıkan haberlerde “ÇYDD ve ÇEV’in burs verdiği öğrenciler arasında PKK ve MLKP üyelerinin olduğu” ileri sürülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Ergenekon soruşturması kapsamında önceki gün yapılan 12. dalga operasyonlarında el konulan belgelerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde incelemesi sürerken Yeni Şafak, Zaman ve Samanyolu gibi basın organlarında, "Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı'na (ÇEV) ait burslu öğrenci listelerinde PKK ve MLKP üyelerinin yer aldığı ve derneklerin Ergenekon örgütünün misyonerlik faaliyetine aracılık ettiği" iddialarına yer verildi.

Yeni Şafak'ın haberinde şu ifadelere yer verildi: "Van ÇYDD'nin Onursal Başkanı olan ve önceki gün gözaltına alınan Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski rektör yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel'in Van'daki evi ve üniversitedeki çalışma odası ile Van ÇYDD'de el konulan 5 çuval belgenin dikkat çektiği belirtildi. Belgeler arasında Kardelen Projesi burs listelerindeki isimlerin büyük bir çoğunluğunun terör örgütü PKK bağlantılı oldukları iddia edildi. Bu isimlerinin bir kısmının aynı örgütlere üye ve sempatizan olmanın yanı sıra, eylemsel faaliyetlerde bulundukları iddia edildi. İstanbul Pendik ve Kadıköy ÇYDD şubelerinde ele geçirilen isim listeleri içerisinde ise terör örgütü MLKP bağlantılı isimler olduğu iddia edildi. Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) şubelerinde el konan burs listelerinde de de bazı yasadışı örgüt üyelerinin yeraldığı belirtildi. Her iki vakfın bazı misyoner vakıflarıyla bağlantısının ise araştırıldığı öğrenildi."

Samanyoluhaber.com adlı sitede de ÇYDD için, "Derneğin burs verdiği öğrenciler arasında, terör örgütleri PKK, DHKP-C, TKPM-L ve MLKP ile bağlantılı öğrenciler olduğu iddia ediliyor" denildi.

Zaman gazetesinin web sitesinde de "PKK üyesi öğrencilere burs vermekle suçlanan Gülseven Yaşer'in başkanlığını yaptığı ÇEV ile Prof. Dr. Türkan Saylan'ın başkanı olduğu ÇYDD'nin Hıristiyan misyonerliği yaptığı ileri sürülüyor" şeklinde bir habere yer verildi.

Zaman bir süredir ÇYDD ile uğraşıyor

Geçtiğimiz Ocak ayında Zaman gazetesi yazarı Ekrem Dumanlı, iki gencin Fethullah Gülen örgütlenmeleri aleyhinde tanıklık etmek için "Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği adında PKK bağlantılı bir örgüt tarafından yalancı şahitliğe zorlanarak Ceviz Kabuğu adlı programa çıkarıldıklarını" iddia etmişti.

Yine Zaman gazetesi, ÇYDD'den istifa eden ve Ergenekon iddianamelerinde de adı geçen Asuman Özdemir adlı bir kişinin "ÇYDD'nin PKK'nın siyasallaşmasına katkı sağladığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Kardelenler Projesi adı altında İstanbul'a getirilen kız öğrencilerin Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kadro açığını karşıladığı" şeklindeki iddialarına yer vermişti.

"DTP'de çok fazla genç kız var" tepkisi!
Özdemir'in Zaman'da yer alan sözleri arasında, "ÇYDD, İstanbul'a sadece Güney ve Doğu Anadolu'dan kız öğrenci getirip okutuyordu. Neden Edirne ve Muğla gibi diğer illerden kız öğrenci getirmediğimizi yönetime soruyorduk ama sorularımıza yanıt alamıyorduk. Benzer soruları ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'a ilettik ancak yanıt alamadık. Bugün DTP binalarında erkek üyeden çok genç kızlar var. Orada bilgisayar başında genç kızları görürsünüz. Nereden öğrendiler bunları? Son birkaç yıldır bölücü örgütün Güneydoğu'da düzenlediği eylemlere iyi bakın. Kadınlar, özellikle genç kızların ön sıralarda olduğunu görürsünüz" gibi ifadeler bulunuyordu.

ÇYDD Genel Merkezi tarafından yapılan açıklama ile Özdemir'in ortaya attığı bu bağlantılar yalanlanmıştı.