Benim ajanım işini bilir

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, CIA’nın El Kaide zanlılarına yaptığı işkenceleri belgeleyen raporların kamuoyuna yansımasından rahatsız oldu. Gates, ABD’nin zor durumda kalabileceğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Dışişleri Bakanı Robert Gates, CIA'nın akıl almaz işkencelerini ortaya döken raporların kamuoyuna açılmasının "ABD'yi zor durumda bırakabileceğini" söyleyerek, Obama yönetiminden beklentisi olanları bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı.

"Ulusal güvenlik tehlikeye girmesin..."
ABD'nin kullandığı işkenceli sorgulama tekniklerinin ortaya dökülmesinin "kaçınılmaz" olduğunu bildiklerini söyleyen Gates, "Bunun gizli kalmasını beklemek gerçekçilikten uzak olurdu zaten. Şimdi uluslararası alanda oluşan tepkiyi massetmeye uğraşıyoruz" dedi.

Gates, "Ancak herkes şu soruyu sormalı: Bu durumla en iyi şekilde nasıl başa çıkabiliriz?" dedikten sonra, sürecin ABD için "risklerine" işaret etti. Gates "El Kaide ve diğer düşmanlar tarafından kullanılabileceğini, ABD askerleri üzerinde ise negatif etkide bulunacağını" söyledi.

Ajanını korudu
Gates ayrıca, işkenceci CIA ajanlarının korunacağının da müjdesini verdi. Yaptığı açıklamada "en büyük önceliğim ajanlarımızın korunmasıdır" diyen Gates, "Sorgulamalarda bulunan ve Adalet Bakanlığı'nın kendisine verdiği yasal yetki sınırlarında hareket eden ajanlar ceza almayacaktır" diye konuştu.

Öte yandan ortaya dökülen Adalet Bakanlığı ve CIA raporlarında, dönemin ABD Başsavcısı John Ashcroft'un işkenceli sorgulamalardan haberdar olduğu ve CIA'ya "sorgulama tekniklerinin yasal olduğu" telkininde bulunduğu biliniyor. Bu yüzden Gates'in yaptığı açıklamadaki "yasal sınır" vurgusuna rağmen, tüm işkencecileri aklama niyeti taşıdığı yorumunda bulunuluyor.