Basının intiharla imtihanı!

Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay’ın intiharı konusunda, basında çok sayıda iddia yer aldı. Oktay, Ergenekon yüzünden mi yoksa sevgilisi yüzünden mi intihar etti? Yoksa intihar etmedi mi?

soL (HABER MERKEZİ) Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın önceki gece arabasında intihar etmesiyle başlayan tartışmalar sürüyor. Son dönemde adı Ergenekon soruşturması ve Ergenekon soruşturmasında tutuklanan eski özel harekatçı İbrahim Şahin ile birlikte gündeme gelen Behçet Oktay'ın, intihar edip etmediğinden, ettiyse intihar sebebinin ne olduğuna kadar, basında farklı haberler yer aldı.

Arabadaki arkadaş
İntihara ilişkin yeni bir bilgi, Oktay'ın intihar ettiği sırada arabada yalnız olmadığı yönündeydi. İntiharı sırasında yanında eski bir emniyet müdürü olduğu söylenen bir arkadaşının bulunduğu ortaya çıktı. Arkadaşı olayı şöyle anlattı: "Arkadaşlarımızla birlikte lokantadan çıktık. Evimiz yakın olduğu için biz de birlikte çıktık. Masada onu üzecek bir şey de olmadı. Otomobilinin kara saplanmasına inanılmaz bir biçimde tepki gösterdi. 'Bunlar hep beni buluyor' diye bağırıyordu. Ben kendisini yatıştırmaya çalışırken, o aniden tabancasını çıkarıp ateş etti. Ne olduğunu bile anlayamadım. Çevreden yetişenlerle birlikte hastaneye kaldırdım."

Ergenekon'da adı geçiyordu
13 yıldır Özel Harekat Daire Başkanlığı yapan Behçet Oktay, bu göreve 1997 yılında atanmıştı. Öncesinde Özel Harekat Daire Başkanvekilliği döneminde İbrahim Şahin'in yardımcılığını da yapan Oktay, 1994-1997 yıllarında Diyarbakır'da görev yapmıştı.

Oktay'ın ismi Ergenekon soruşturmasında da yer almış ve İbrahim Şahin ile yakın oldukları iddia edilmişti. Şahin, savcılıkta verdiği ifadede, Oktay'ın kendisine "Abi her türlü şeye varım biliyorsun" dediğini söylemişti. Elazığ Emniyeti Özel Harekat Şube Müdürü Ayhan Atabek ile Antalya Özel Harekat Grup Amiri Servet Kaynak da ifadelerinde Şahin'e özel ilgi göstermelerinin sebebinin Behçet Oktay'dan gelen talimat üzerine resmi bir görev üstlendiğini düşünmeleri olduğunu söylemişlerdi.

"Görevinden alınmıştı"
Hürriyet gazetesinde, Behçet Oktay'ın intiharı ile ilgili haberde, Ergenekon davasında da adı geçen Oktay'ın yakın çevresine "Abi beni de bu olaylara karıştırmaya çalışıyorlar" diyerek dert yandığı iddiası yer aldı. Haberde ayrıca Oktay'ın intihar ettiği akşam görevden alındığını ve yerine başka birinin atandığını öğrendiği ve arkadaşlarına bunu hazmedemediğini söylediği bilgisi verildi.

Yine aynı gazetedeki başka bir haberde, Behçet Oktay'ın, İbrahim Şahin'le ilişkili olduğu yolundaki iddiaların gündeme gelmesi üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileriyle görüşüp, görevinden bu iddialar nedeniyle ayrılmak istediğini bildirdiği ancak yetkililerin görevden alınmasını gerektirecek bir şey olmadığını söyledikleri ve intihar etmesinden önce de görevinden alınması yolunda herhangi bir çalışma bulunmadığını bildirdikleri söyleniyor.

"Sevgilisi yüzünden intihar etti"

Behçet Oktay'ın intiharına ilişkin bir diğer iddia da, Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen sonsayfa.com adlı internet sitesinde yer aldı. İnternet sitesinde "Şok intiharın nedeni aydınlandı" başlığıyla verilen haberde, Behçet Oktay'ın sevgilisi yüzünden intihar ettiği ileri sürülüyor. Habere göre, arkadaşlarıyla birlikte geç saatlere kadar içen Oktay, gece restorandan çıktıktan sonra, sevgilisi Nergis K.'nın Dikmen Keklik Pınarı'ndaki evine gitti. Uzun süre kapıyı çalan Oktay, Nergis K.'nın kapıyı açmaması üzerine sinirlenerek otomobiline geri döndü. Nergis K.'nın kardeşi Halil K. da peşinden gitti. Bu sırada otomobil kara saplandı ve bunun üzerine, Oktay, morali de bozuk olduğundan aşırı derecede sinirlendi ve tabancasını çekip intihar etti.

"İntihar etmiş olamaz"
Aynı sitede yer alan bir başka habere göre ise Behçet Oktay intihar etmemiş, öldürülmüş olabilir. Sitede Behçet Oktay'ın amcaoğlu Atilla Oktay'ın görüşlerine yer verilmiş. Atilla Oktay, Behçet Oktay'ın intihar edecek bir yapıda olmadığını, intihar etmek için bir sebep de bulunmadığını, üstelik silahı sağ eliyle kullanarak intihar ettiğinin söylenmesine rağmen, solak olduğunu ileri sürüyor.

Otopside intihar izi

Habertürk'ün internet sitesinde yer alan haberde ise Okay'ın otopsisinde elinde barut izine rastlandığı ve böylelikle intihar ihtimalinin güçlendiği bilgisine yer veriliyor.

Cenazede "Onuru İçin Öldü" çelengi

Oktay'ın dün Ankara'da yapılan cenaze törenine çok sayıda devlet yetkilisi ve Özel Harekat polisi katıldı. Törene katılanlar arasında Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, ATO Başkanı Sinan Aygün, eski Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, Emniyet genel müdür yardımcıları ve Emniyet müdürleri vardı.

Mehmet Ağar'ın da çelenk gönderdiği cenaze töreninde, üzerinde "Onuru İçin Öldü" yazılı isimsiz çelenk dikkat çekti.

Samanyolu tartışması
Hürriyet gazetesinden Saygı Öztürk, Behçet Oktay'ın intiharıyla ilgili haberinde, yukarıda belirtilenlerin yanı sıra şöyle bir iddiaya da yer verdi: "Samanyolu Televizyonu'nda yayımlanan bir dizi için Konya Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi'nden silah kiralanması olayının ortaya çıkması ve bunun sorumlusu olarak kendisinin gösterilmek istenmesine de son derece üzüldüğü yakın arkadaşları tarafından belirtildi."

Samanyolu Haber'den Abdullah Abdülkadiroğlu ise, Saygı Öztürk'e yanıt olarak "Gazeteci Saygı Öztürk, Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın intiharına Samanyolu'nu nasıl karıştırmaya kalktı?" başlıklı bir yazı yazarak, bu iddiayla Öztürk'ün "Behçet Oktay'ın sabaha karşı evine giderken beylik silahıyla intihar etmesini akıllara zarar bir hale dönüştürdüğünü" söyledi. Samanyolu'nda yayınlanan "Tek Türkiye" dizisi için Konya Emniyeti'nden alınan silahların intiharla bağlantısının kurulmasına sinirlenen Abdülkadiroğlu, "Yoksa birçok Ergenekon sanığıyla iyi tanışan, Ergenekon'un hikaye olduğunu savunan Saygı Öztürk, başka bağlantıların üstünü örtmek için Samanyolu'nu mu işe bulaştırmaya çalışıyor?" diye sordu. İntiharın Ergenekon ile bağlantılı olduğu iddiasını destekleyen Abdülkadiroğlu, "Şimdi işin aslı iddia edildiği gibi 'aşk intiharı' çıkarsa, en çok Saygı Öztürk rahatlayacak" diyor.