Babacan: İsviçre'yle ilişkiler yoğunlaşmalı

İsviçre'nin başkenti Bern'de çeşitli görüşmeler yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermeni meselesi ve PKK olmak üzere iki başlıkta İsviçre ile dönem dönem gerilim yaşandığını söyleyerek daha yoğun diplomatik ilişkiler geliştirilmesini istedi.

soL (HABER MERKEZİ) İsviçre'nin başkenti Bern'de görüşmeler yapan Babacan, iki ülke arasında gerilim yaratan bir başlık olarak ifade ettiği Ermeni meselesi ile ilgili açıklamalar yaptı. Babacan, İsviçre Ulusal Meclis Başkanı ile yaptığı görüşmede, soykırım iddialarının araştırılması için ortak tarih komisyonu kurulması yönünde Türkiye'nin sunduğu teklifin halen sürdüğünü hatırlattığını söyledi ve "Bizim tarihimizden korkacak bir şeyimiz asla yok. Tarih komisyonunun belgeler üzerindeki yapacağı bilimsel çalışmanın sonuçları ile yüzleşmeye hazırız. Bu tavrımız da uluslararası çevrelerde büyük takdir görüyor" dedi. Babacan ayrıca, Ermenistan Dışişleri Bakanı ile diplomasi trafiğini yoğunlaştırma konusunda uzlaştıklarını ekledi.

Bir diğer gerilimli başlığın da PKK'nın Avrupa'da ve özellikle İsviçre'de gösterdiği faaliyetler olduğunu söyleyen Babacan, PKK'nın Avrupa'da temel hak ve özgürlükler konusundaki toleranstan istifade ederek sivil toplum kuruluşu görüntüsü altında faaliyetlerine finansman sağladığını söyleyerek "Ümit ediyoruz ki İsviçre makamları bu konuda çok daha farklı, çok daha ciddi bir duruşa sahip olurlar" dedi.

İsviçreli ve Türk parlamenterlerin daha sık görüşmesini arzuladıklarını belirten Babacan "Biz her bir parlamentolar arası dostluk grubu kurabiliriz, ama İsviçre tarafında böyle bir grubun kurulması büyük önem taşıyor" dedi.

Ermeni diasporasının kuvvetli olduğu Avrupa ülkelerinden biri olan İsviçre'de, Ermeni soykırımının inkar edilmesi 1994 tarihli bir yasaya göre suç kabul ediliyor. Temmuz ayında ise İsviçre, Türk ve Ermeni diplomatların görüşmelerine ev sahipliği yapmıştı. Geçtiğimiz hafta futbol maçı dolayısıyla yapılan ziyaretlerin Ermenistan'la doğrudan ilişkilerin geliştirilmesi yönünde bir adım olduğu çeşitli çevrelerce ileri sürülmesine karşın Babacan'ın bugünkü açıklamaları Ermenistan'la ilişkilerde AB aracılığından vazgeçilmeyeceğini ortaya koydu.