Avrupa’nın gündeminde grevler var

Zor şartlarda çalışmak zorunda bırakılan ve işten çıkartılan işçiler grevde.

soL (DIŞ HABERLER) Yunanistan'da Kültür Bakanlığı'nda çalışan işçiler alamadıkları maaşları ve kadrolu iş için 2 hafta içinde 5. kez greve gitti. Akropolis müzesi grevden dolayı halka kapalıydı. Yüzlerce ziyaretçi Akropolis'in girişinde beklerken, işçiler neden grevde olduklarına dair bildiri dağıttılar. Bakanlıkta çalışan arkeolog Yiannis Nakas durumla ilgili olarak "burada Kasım ayından bu yana maaşını alamamış işçiler var" dedi.

Hollanda'nın Ede şehrinde çalışma esnasında can güvenlikleri olmayan otobüs şöförleri Çarşamba günü iş bıraktılar. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan olaylardan sonra alınan iş bırakma kararı Çarşamba sabah saat 5.00'te başladı, güvenlik anlaşması sağlandıktan sonra şoförler öğlen saatlerinde tekrar işbaşı yaptılar.

Belçika'da uçak bakım hizmeti veren Sabena Technics firmasında çalışan bin 90 kişiden 371'inin işten çıkartılacağı haberi grev getirdi. Salı günü sendika sözcüsü Çarşamba ve Perşembe günlerini kapsayan 2 günlük grev çağrısı yaptı. Çarşamba günü açıklama yapan sendika sözcüsü grevin bir gün daha uzatılacağını eğer Cuma günü de görüşmelerden olumsuz sonuç çıkarsa greve devam edeceklerini belirtti.

İşten çıkarmalar devam ediyor
United Technologies şirketi Salı günü ekonomik kriz nedeniyle dünya çapında 11.600 kişinin işine son vereceğini açıkladı. 2009 yılına dair değerlendirmelerini yeniden gözden geçiren şirket, önümüzdeki iki yıl içerisinde işten çıkartılacak işçi sayısının 18 bin olarak hesaplandığını açıkladı.

Çarşamba günü açıklama yapan tekerlek ve araba üreticisi Continental (Almanya) Avrupa'da iki tane fabrikasını kapatacağını duyurdu. Bu fabrikalarda çalışan toplam 1900 kişinin işine son verilecek. Şirket yetkilileri işten çıkarmaların fazla üretimin önüne geçmek için gerekli olduğunu belirttiler. Açıklamaya göre Continental Almanya'nın Honnover şehrinde ve Fransa'nın Clairoix şehrinde tekerlek üretimi yapan iki fabrikasını kapatacak.