Askeri harcamalar kriz dinlemiyor

Askeri harcamalar, krizin damgasını vurduğu 2008 yılında net yüzde 4’lük bir artış gösterdi. Askeri harcamalarda açık ara önde olan ABD, diğer ülkelerin silahlanmasında da önemli rol oynuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Dünya ekonomilerine krizin damga vurduğu ve hemen hemen tüm sektörlerde daralmanın görüldüğü 2008 yılında, askeri harcamalar yüzde 4'lük net bir artış kaydetti.

1999'dan bu yana yüzde 45'lik artış
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yaptığı araştırmaya göre, tüm dünyada askeri harcamalar 1999'dan bu yana yüzde 45 arttı.

Harcamalarda öncülük, her zaman olduğu gibi ABD'nin oldu. SIPRI rakamlarına göre ABD, 2008 yılında yaptığı 607 milyar dolarlık askeri harcamasıyla, tüm askeri harcamaların yüzde 58'ini tek başına gerçekleştirdi.

ABD'yi 85 milyar dolarla Çin izlerken, 65 milyar dolarlık harcama yapan Fransa üçüncü oldu.

"Yasaklara" rağmen...
ABD'nin askeri harcamalar ve silahlanmada öncülüğü oynarken, "düşman" olarak kodladığı ülkelerin harcamalarına bile katkı koyması dikkat çekiyor.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, ABD'de hükümet tarafından yapılan bir iç denetimde, "silah alıcısı" kimliğine bürünerek özel silah şirketleriyle görüşme yapan gizli müfettişler, nükleer başlık dahil olmak üzere ABD'nin "yasak" listesinde bulunan pek çok silahı temin edebildi.

Yapılan yorumlar, ABD hükümetinin ve ABD menşeli uluslararası tekellerin, yüksek kârlılık vaat eden bu alandaki boşluğa göz yumduklarına işaret ediyor.

Gözler Boeing'de
Askeri harcamaları gündeme taşıyan önemli etkinliklerden birini de, gelecek hafta Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek Paris Hava Gösterisi oluşturuyor. 100. yılını kutlamaya hazırlanan etkinlikte, kriz nedeniyle talebin azaldığı sivil uçak modellerinden çok, askeri uçak modellerinin öne çıkması bekleniyor.

Dünyanın en büyük silah üretici olan Boeing firması, Paris'teki etkinliğe damgasını vurması beklenen şirketler arasında yer alıyor. Firma, sivil uçak satışlarında düşüş yaşıyor, ancak askeri uçak ve teçhizat satışlarında oldukça iyi bir seyir izliyor.