Arka bahçede ABD'ye kafa tutuyorlar

Venezuela, Bolivya’ya destek için ABD Büyükelçisi'nden ülkeyi terk etmesini istedi. Caracas, Washington’daki büyükelçisini de geri çağırdı.

soL (DIŞ HABERLER) Bolivya lideri Evo Morales'in ardından Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de ABD Büyükelçisi'nin ülkeyi terk etmesini istedi, ABD'deki Venezuela Büyükelçisi'ni de geri çağırdı. Caracas, Bolivya'yı desteklemek üzere alınan kararla birlikte Washington'u ham petrol ihracatını kesmekle tehdit etti.

Kasım'daki yerel seçimler öncesinde Puerto Cabello'da düzenlenen bir mitingde konuşan Chavez, "Bolivya'ya ile dayanışmak için, şu andan itibaren Yanki büyükelçisine Venezuela'dan ayrılması için 72 saat süre veriyoruz" dedi. Chavez, Beyaz Saray'ın herhangi bir saldırısı durumunda ABD'ye petrol satışlarının da durdurulacağını kaydetti. Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro'ya Washington'daki büyükelçinin geri çağrılması talimatını veren Chavez, "ABD'de yeni bir hükümet iktidara geldiğinde, oraya büyükelçi göndeririz ancak Devlet Başkanı George W. Bush iktidarda olduğu sürece bu ülkede diplomatik olarak temsil edilmeyecek" şeklinde konuştu.

Bolivya'da dört gündür süren çatışmaların ardından Morales, bölücü muhalefeti ve faşist darbe hazırlıklarını desteklediği gerekçesiyle ABD Büyükelçisi Phillip Goldberg'i "istenmeyen adam" ilan etmiş ve ülkeden ayrılmasını istemişti. Venezuela'da da bazı emekli generallerin Washington tarafından desteklenen bir darbe planı hazırladığı ortaya çıkarılmıştı.

ABD'den hızlı tepki
Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, bugün akşam saatlerinde Venezuela büyükelçisinden ülkeyi terk etmesini istedi. Büyükelçiliğe gönderilen mesajda, Caracas'taki ABD büyükelçisinin gönderilmesine karşılık olarak ülkeden ayrılması istendi. ABD Dışişleri Sözcüsü Sean McCormack, Chavez'in zaten büyükelçisini çağırdığını hatırlattı ancak Bernardo Alvarez Herrera'ya yine de bir mesaj gönderildiğini kaydetti.

ABD Hazine Bakanlığı da, Venezuelalı üst düzey iki görevlinin ABD'deki malvarlıklarını dondurduğunu açıkladı. Açıklamada, görevlilerin Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri'ne (FARC) yardım ettiği ileri sürüldü.