Ahmet Türk Obama ile tanıştı

DTP'li Ahmet Türk, ABD Başkanı Obama ile TBMM'de sekiz dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmede Türk, Obama'ya Ortadoğu'da barışın Kürt meselesinden geçtiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, ABD Devlet Başkanı Barack Obama ile TBMM'de sekiz dakika süren ikili bir görüşme yaptı. Görüşmede Türk, Kürtlere özerklik verilmesini de içeren bir taslak metni Obama'ya sundu.

Obama ile tanışma toplantısı
Obama'nın Türk'e "şiddet içermeyen çözüm" önerisinde bulunurken, Türk Ortadoğu'da barışın Kürt sorunu ile mümkün olduğunu söyledi.

"Tanışma toplantısı" olarak değerlendirilen ikili görüşmede Obama'nın sorunun çözümünde şiddetin yeri olmadığını söylemesi üzerine Türk, işlenen 17 bin faili meçhul cinayeti hatırlatarak, "şiddet tek taraflı değil" dedi.

Görüşmeye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan DTP Eşbaşkanı Türk, Obama ile görüşmesine ilişkin şunları söyledi: "Sayın Obama şimdiye kadar bir çok Kürt liderle bir araya geldiğini, ancak Türkiye'de ilk kez bir Kürt siyasetçiyle görüştüğünü ve bundan son derece memnuniyet duyduğunu söyledi. Sayın Obama demokratik siyasetin önemini vurgularken, DTP'nin demokratik siyaset içindeki rolünü de önemsediğini vurguladı. Sayın Obama, Kürt halkına son derece saygılı olduğunu belirtirken, sorunların şiddetle çözülemeyeceğini ifade etti. Azınlık ve grup haklarını son derece önemsediğini ve bu hakların yerine getirilebilmesi için çaba içinde olacağını belirtti. Biz de şiddeti savunmadığımızı, sorunların demokratik yollarla çözülmesinden yana olduğumuzu ifade ettik. 17 bin faili meçhul cinayetin yaşandığını, bu nedenle şiddet olgusunun tek yanlı değerlendirilmemesi gerektiğini ifade ettik. Bize göre olumlu bir görüşme. Zaten düşüncelerimiz çok açık. Bu Türkiye'nin iç meselesi. Ama bugün sorunlar artık uluslararası boyutlar olarak coğrafyamıza yansıyor."

Tuncel Obama'nın Kürtlere sempati duyduğunu söyledi
Öte yandan DTP Milletvekili Sebahat Tuncel ise ikili görüşmede Obama'nın "Kürt halkına sempati duyurorum" dediğini iddia etti.

DTP'nin Obama'ya sunduğu Kürt sorunu taslağında Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerini kapsayan özerk bir devlet ve sorunun çözümü için ABD'den yardım talepleri yeralıyor.

DTP'nin Obama'ya sunduğu taslak ile ilgili haber:

DTP Obama'dan özerklik isteyecek