ABD ve Putin arası tatlı-sert

NATO bir yandan Kasfkasya’da Rus üssüne karşı çıkarken, Rusya ABD politikalarına karşı olmadıklarını açıklayarak aynı gemideyiz edebiyatı yaptı.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya ve NATO arasındaki ilişki Güney Osetya çatışmasından sonra belirgin bir şekilde taraflaşmaya başlamış, ABD referanslı NATO ve Rusya arasında soğuk savaşı andıran bir sürece girildiği yorumları yapılmıştı. Son olarak da Rusya, ABD askeri teçhizatlarının Rusya üzerinden Afganistan'a gönderilmesini reddetmiş, NATO tarafından tek taraflı olarak askıya alınan ilişkilerin de ancak ABD'nin özür dilemesi üzerine yeniden başlayabileceğini dile getirmişti.

NATO ve Rusya arasındaki diplomatik ilişki belirsizliğini hala korurken dün NATO sözcüsünün yaptığı açıklamada Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'da askeri üs kurulmasına karşı olduklarını açıklaması krizin hala devam ettiğini gösterdi. Sözcü James Appathurai, "Basında çıkan haberler NATO müttefikleri tarafından dikkatle izlenmektedir. NATO üye ülkeleri Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü destekliyor. Bu sorun Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Ivanov ve Genel Sekreter Jaap de Hoop Scheffer arasında yapılacak toplantıda ele alınacaktır" dedi.

Öte yandan Rusya'nın Davos'ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'nda "Batı ülkeleriyle aynı siyaseti paylaşıyoruz" açıklamasında bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, bu sözlerinin devamını getirir nitelikte yorumlarda bulundu. ABD'yle özel olarak bir anlaşmazlıkları bulunmadığını belirten Putin bu durumun "her ülkenin kendi uluslararası çıkarı için hareket etmesi" anlamına geldiğini belirtti. "Herhangi bir şikayetimiz yok, sadece sorunları çözmek için aşırı güç kullanmanın ve uluslararası hukuk kurallarını görmezden gelmenin yapıcı olmadığını düşünüyoruz" diyen Putin, Washington'dan ilişkilerin öteye taşınması noktasında sinyaller alındığını belirtti. Putin ABD'nin Irak'tan birlikleri çekme kararı ve Avrupa'da kurulacak olan füze kalkanı sistemine dair diyaloğa açık olmasını da olumlu bulduklarını ekledi.

ABD'nin yeni devlet başkanı Barack Obama'nın gelişini tüm dünyada olduğu gibi iyi yönde değişim sinyali olarak algılayan Putin, "ABD politikalarına karşı değiliz" olarak şekillendirdiği görüşlerine dair sinyalleri Obama'nın gelişiyle birlikte vermeye başlamıştı.